Mart ayını karşılayan Bilim ve Gelecek, "10 soruda Korona virüsü salgını” başlığıyla yayımladığı makalede, dünyayı etkisi altına alan salgına dair merak edilenlere yanıtlar aradı. Mart sayısında ayrıca, Oğuz İnsel’in hazırladığı “İnanç nedir, neden inanırız?, Murat Balamir’in “Deprem tehlikesi ve afet politikaları”gibi dosyalara yer verildi

Bilim ve Gelecek Dergisi’nde bu ay: 10 soruda koronavirüs salgını

Bilim ve Gelecek Dergisi, Mart sayısında dünyanın gündemine oturan koronavirüs salgınına yer verdi. Virüsler ve insan evrimine etkileri başlığıyla yayımlanan makalede virüslerin yaşamımızdaki yeri, virüslerin yapısı ve genetik özelliklerine dikkat çekildi.

Makalede ayrıca “10 soruda Korona virüsü salgını” başlığıyla virüsün dünya genelindeki yayılımını sürdürüp sürdürmeyeceği, hastalığın kaynağının ne olduğu ve tedavi yöntemlerine dair merak edilen sorulara yanıtlar arandı.

ALTERNATİF VE TAMAMLAYICI TIP ŞARLATANLIĞI

Dr. Okan Kuzhan’nın hazırlayıp sunduğu dosyada, Türkiye'de tıp alanında adeta moda haline getirilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının değerlendirmesi yapıldı.

Dosyada, Getat adı ile önce bilimsel tıbbın, sonra akla ve bilgiye dayanan toplumsal düzenlerin zararları ile tüm dünyanın sağlık ve bilim anlayış ve uygulamaları konusunda bir kargaşaya sürükleneceği ifadeleri yer aldı.

AKILLI ŞEHİRLER

“Akıllı, aptal ve yeterince akıllı şehirler Peki, şehir kimin, akıl kimin?” başlığı altında ise akıllı şehir teknolojileri, 21. yüzyılın temelini oluşturduğu ve bu dönüşüm sürecinde şirketlerin kendi çıkarlarını pazarlaması karşısında dikkatli olmanın gerekliliğine vurgu yapıldı.

Toplumun, rasyonalite ve verimlilik göz önünde bulundurarak optimize edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen yazıda, karmaşık ekosistemlerin basitleştirilmiş şemalara indirgenmesinin genellikle dönüşü olmayan hasarlara neden olabileceğine dikkat çekildi.

İNSANDA BEYNİN VE KONUŞMANIN EVRİMİ

Ludwig Maximilians Üniversitesi (LMU Münih) Antropoloji ve İnsan Genomiği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Wolfgang Enard’la yapılan söyleşide ise, "İçinde yaşadığımız ekolojik ortamda ne değişti de diğer primatların geçemediği bir eşiği geçerek belirli bir beyin büyüklüğünün üzerine çıkabildik ve sonrasında bu farklı ekolojik ortamda yeni bir evrimsel sürece girdik?" sorusuna yanıt arandı.