Ben bilimkurgu izlemenin yanında, bu bilim ve kurgu etkileşiminin de bir parçası olmak istiyorum derseniz sizlerle sıcağı sıcağına bu hafta yeni başlattığımız bir projeden bahsetmek istiyorum: NextColony.

Bilim ve kurgu: NextColony

Gizem Çoban

Bilimkurgunun hayatımıza ilk girdiği ve belki bilimsel bilgiyle ilk tanışmamız Yıldız Savaşları serisi olmuştur, bu seri hâlâ birçok insanın hayatının önemli bir parçasını oluşturmakta. Sonrasında Geleceğe Dönüş, 2001: Bir Uzay Yolu Macerası ve günümüzde Marslı, Yıldızlararası gibi nice dönemin popüler filmleri bizi alıp başka maceralara sürüklemiştir. Bu filmlerin döneminde popüler olmasının ve sonrasında da insanların hafızasında önemli bir yer etmesinin temel nedeni, döneminde ve sonrasında yaşanacak olan bilimsel ve teknolojik yeniliklere farklı bir bakış açısı sunmasıdır. Zaman zaman bilimkurgu filmlerinin gerçeklikten kopuk olduğu algısı oluşsa da Yıldızlararası filmindeki karadelik simülasyonunun, sonrasında fotoğrafı çekilen M87 karadeliği ile çok benzer olduğu da göz ardı edilemez. Bunun nedeni ise filmin ekibinde bulunan güçlü bilim danışmanı kadrosudur.


Bilim insanları sinema gibi sanatın bir parçası olan bir alanda da oldukça etkili olmuştur. Aynı zamanda tarih boyunca bilimsel ve teknolojik gelişmelere ilham kaynağı olmuştur. Bu yönüyle filmler, bilimsel ve teknoloji çalışmalarında adeta erken evre bir prototip gibidir. Hayallerinizin ötesine geçerek, gelecek için bizlere bir simülasyon ortamı sunar. Bu etkileşimin tam tersi de geçerlidir. Bilimsel çalışmalar film sektöründeki senaryo yazarlarının yaratıcılıklarını tetikleyerek hepimizin çok sevdiği bilimkurgu türündeki filmlere ilham kaynağı niteliğinde. Artık ben bilimkurgu izlemenin yanında, bu bilim ve kurgu etkileşiminin de bir parçası olmak istiyorum derseniz sizlerle sıcağı sıcağına bu hafta yeni başlattığımız bir projeden bahsetmek istiyorum “NextColony”.

Bilimsel dayanışma

NextColony farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek bir film senaryosu çerçevesinde problemlere çözüm aramak amacıyla yaptıkları bilimsel simülasyon çalışmalarını yürüttükleri bir topluluk. Topluluk platformunda senaryo çerçevesinde üretilen fikirler yapılacak olan filmlerin görsel unsurlarına ilham kaynağı olacak. Bu çerçevede filmlerin yapımı, içerikleri bilimsel temellere dayandırılarak gerçekleşecek. Yapımı tamamlanan filmler ve tüm bilimsel çalışma çıktıları geniş kitlelerle paylaşılacak.

"Gelecek için ilham veren filmler" mottosuyla yola çıktık ve bilim dünyasının yaratıcılarıyla film yapım dünyasının yaratıcılarını bu platformda buluşturduk. Amacımız bilim insanlarının yaratıcı dünyalarında keşfe çıkmak ve oyunlaştırma yöntemi ile meraklı kitleleri bilim insanlarıyla tanıştırarak onlara bilimi sevdirmek. En büyük amaçlarımızdan biri, bu platformda yaptığımız çalışmaların bir çocuğun, bir üniversite öğrencisinin, bir bilim insanın ya da bir endüstri çalışanının hayal gücünü tetikler ve insanlığın geleceğine ışık tutar. Siz de bilimle uğraşıyorsanız, ya da bilimkurgu severseniz çalışmaları takip etmek için topluluğumuza üye olabilirsiniz.

NextColony platformunda üyelerin birbirleri ile etkileşimde bulunabilme, bilimsel bilgileri paylaşabilme, birbirinden farklı video ve içeriklere ulaşabilme durumları da mevcut. Ülkenin ve Dünya’nın farklı yerlerindeki bilim insanlarına ve bilimle ilgilenen herkese rahatlıkla ulaşıp beyin fırtınası yapabileceğiniz, onların tecrübelerinden faydalanabileceğiniz, tecrübelerinizi, bilgilerinizi ve değerli işlerinizi etkili bir kitleye ulaştırabileceğiniz bir platform olma yolunda ilerliyor. www.nextcolony.space üzerinden aramıza katılabilirsiniz. Bilimsel bilgide birinci kaynağa ulaşmanın değeri paha biçilemez.