Bilime aykırı ama ÇED’e olumlu
FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi için ÇED olumlu kararı verildi. Karara tepki gösteren yurttaşlar 30 gün içerisinde dava açacaklarını belirtti
Buse İlkin YERLİ
Edirne’nin Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi için ÇED olumlu kararı verildi. Karara tepki gösteren Saros Gönüllüleri Dayanışması ve Keşan Kent Konseyi basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını okuyan Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Çoban, “Bu gün gelinen sonuç ben yaptım oldu mantığıyla, hukuku ve bilimi yok saymak, bilimsel raporu ve mahkeme kararını tanımamaktır” dedi.
Bilirkişi heyetinin raporlarını hatırlatan Çoban, “10 farklı disiplinden mahkeme keşfine gelen bilim insanları,113 sayfalık raporlarında 90 civarındaki hukuksuzluğu oy birliğiyle, tarihi bir karar vererek, projenin bu alana yapılması bilime ve hukuka aykırıdır dediler. Bilirkişi raporuna göre de Edirne İdare Mahkemesi ,14 ayrı hukuksuzluğu hüküm altına alarak, BOTAŞ’ın ÇED raporu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı iptal edilmiştir” dedi.
HER YOLU DENEDİLER
2009/7 numaralı genelgeyi hukuksuz bir şekilde kullanarak iki ÇED raporu ile süreç yürütüldüğünü söyleyen Çoban, İlk ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından temyize götürüldü, Danıştay’ın temyiz kararını beklemeden, öte yandan koranalı günlerde çok acele bir şekilde karşımıza ikinci ÇED raporu çıktı. 11 yıl önceye ait şu an olmayan bir Bakanlık tarafından yazılan 2009/7 genelge referans alınarak iptal edilen ÇED raporu tekrar gündeme alındı. Biri temyizde, biri genelgeye göre revize edilen iki ÇED raporu ile projeyi bir an önce yapmak için her türlü yolu denediklerini gördük” ifadelerini kullandı.
90 AYRI AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ
Söz konusu genelgenin ÇED raporunda sadece bir veya birkaç uygunsuzluk olduğunda uygulamaya alınabileceğini ancak bu projenin ÇED dosyasında 90 ayrı bilime, hukuka ve ÇED yönetmeliğine aykırılıklar bulunduğuna dikkat çeken Çoban, “Bu genelgeye sığınılarak yeni ÇED süreci başlatılarak ciddi hukuk ihlalleri de başlamış oldu” diye konuştu.
Çoban kararın iptali için 30 gün içinde dava açacaklarını belirtti.Projenin yaratacağı tahribata ilişkin Çoban, şunları sıraladı:
■ 1. derece yüksek tehlikeli deprem bölgesinin üzerine ve aktif fay hattının yakına bu yatırımı yapmak kamu zararına yol açmak ve bölgede faciaya davetiye çıkarmaktır.
■ ÇED raporunda da açıkça belirtildiği üzere, 17 km boru hattı için 10 bin e yakın ağaç kesileceğini ,ormanlık alandaki ekosistem yok olacak.
■ FSRU gemisi ve doğalgaz tankerlerinden kaynaklı gaz kaçağı, yangın ve patlama risklerinin ve yakıtın saçılmasından kaynaklı risklerin ,ÇED raporunda yeterince değerlendirilmediği olası kazanın telafisi mümkün olmayacak.
■ ÇED dosyalarında yeterince araştırılmamış ve eksik verilmiş kuş türlerine büyük zararları olacak.