Edirne Lalapaşa’da kalker ocağı kırma-eleme tesisinin kapasite artışına mahkeme dur dedi. İptal kararını değerlendiren Avukat Bülent Kaçar, “Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” dedi.

Bilime aykırı proje iptal edildi
Karar basın açıklamasıyla duyuruldu. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Edirne’nin Lalapaşa ilçesindeki kalker ocağı kırma-eleme tesisinin kapasite artışı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çeken bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme, ÇED olumlu kararının bilimsel esaslara ve ilgili mevzuata uygunluk bulunmadığını belirtti.

BİLİME HUKUKA AYKIRI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal ve Hacıdanişment köylerinde Cantaş İnşaat tarafından yapılması planlanan kalker ocağı kırma-eleme tesisi kapasite artışı için ÇED olumlu kararı verdi. Projeye ‘Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ tarafından dava açıldı. Edirne İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi incelemesine karar verildi. Bilirkişilerin hazırladığı raporda projenin, çevre, orman, hidrojeoloji, ziraat, meteoroloji ve jeoloji mühendisliği açısından uygun olmadığı belirtildi.

Hazırlanan bilirkişi raporunun, hükme esas alınabilecek nitelikte olduğuna dikkat çeken mahkeme bu doğrultuda karar verdi. Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

Davacı kooperatifin Avukatı Bülent Kaçar yaptığı açıklamada, “Davalı Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz. Gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” dedi. Kaçar, kapasite artışı yapılan ocağın ve tesisin varolan tüm faaliyetlerinin bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu; altı ayrı bilimsel disiplinden uzman ve akademisyenlerin ayrıntılı bilirkişi raporuyla ve Edirne İdare Mahkemesi’nin gerekçeli iptal kararı ile sabit olduğunu belirtti. Yetkililerin görevini yapması için çağrıda bulunan Avukat Kaçar şu ifadeleri kullandı: “Var olan kırma eleme tesisinin ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak, açıktan faaliyet gösterdiği, hiçbir önlem alınmadan, tesisin çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiği keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanmış ve tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği basın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Halen süren bu zulme karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlemler başlatmaları için uyarıyoruz.”