Bilimle tanışmanın heyecanını yaşıyorlar
Haber Merkezi
Başta Amerika, Kanada, Japonya, İngiltere, Fransa gibi 14 ülkede uygulanan Amgen Biyoteknoloji Deneyimi (Amgen Biotech Experience, ABE) Programı kapsamında öğrenciler 10 saatlik DNA izolasyonu, mikropipet kullanımı ve genetik terminolojisi eğitimlerini tamamladı. Lise öğrencilerine uygulandığı belirtilen programın Körfez Bilsem’de 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine uygulanmasıyla bir ilke imza atıldı.
Çalışmaların içeriğini BirGün’e değerlendiren eğitmen Gülhan Güçlü, program kapsamında öğrencilerle biyoteknolojide kullanılan araç ve tekniklerin deneyimlendiğini ve canlılar arası gen aktarımı yapıldığını belirtti. Projede 2016’dan beri gönüllü olarak görev yaptığını aktaran Güçlü, yaklaşık 25 öğretmenin gönüllü olarak görev yaptığını kaydetti.
Güçlü, ilk olarak öğretmenlerin eğitim aldığını, ardından alınan eğitimlerin öğrencilere uygulandığını söyledi. ABE Programının AMGEN Vakfı tarafından sağlanan finansal destek ve Eğitim Geliştirme Merkezi (Education Development Center)’nin teknik yönlendirmesi ile ilerlediğini ifade eden Güçlü, Vakfın başka programları kapsamında başarılı öğrencilerin projelerini fonlayıp yurtdışına okuma imkânı verebildiğini de ekledi.
Güçlü, ABE Programının Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile beraber yapıldığını belirtti. Sınıf uygulamalarının öğretmen inisiyatifinde olduğunu ve öğretmenin istediği okulda istediği sayıda öğrenciyle biyoteknoloji laboratuvarlarını uygulayabileceğini kaydeden Güçlü, 3’üncü ve 4’üncü sınıflarla yapılan projeyi “Normalde liselere yapılan bir proje, dünyada ilk kez bu kadar küçük yaş grubuna uygulandı” sözleriyle ifade etti. Projenin öğrenciden ücret almadığını ve öğretmene de ücret vermediğini aktaran Güçlü, ABE Programının Türkiye’de Kalkınma Atölyesi yürütücülüğünde ODTÜ iş birliğinde gerçekleştiğini ekledi. ABE Programı kapsamında Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılan sınıf uygulamalarına Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın da onay verdiğini belirtti. Programın biyoteknolojiyi desteklemeyi ve çalışmaları daha ileri götürmeyi amaçladığını belirten Güçlü, öğrencilerin projeyi nasıl değerlendirdiğini “Çok memnun, heyecanlı, istekliler ve projeye devam etmek istiyorlar. Dünyada kullanılan her malzeme burada da işliyor. Amacımız çocuklara biyoteknolojiyi sevdirmek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri bilimle tanışmanın heyecanını yaşıyor” sözleriyle ifade etti.