Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 ile ilgili araştırmalar için izin alma zorunluluğu getirdiğini belirtti. Dernekten yapılan açıklamada, "Bu benzeri görülmemiş karar Anayasa ve Türkiye’deki araştırma faaliyetlerini düzenleyen yasalara aykırı" denildi.

Bilimsel araştırmaların önündeki engel kalksın!

DİLARA ŞİMŞEK

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vakalarıyla ilgili şeffaflığı tartışılırken Covid-19 ile ilgili araştırmalara engel getirdiği öğrenildi.

Türk Toraks Derneği bir açıklama yayımlayarak bilimsel araştırmaların önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Araştırmacılar ve hekimler tarafından Türkiye’de Covid-19 ile ilgili araştırmalara büyük ilgi olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı, etik kurullara herhangi bir başvuru yapılmadan önce Covid-19 ile ilgili araştırmalar için izin alma zorunluluğu getirdi. Bu benzeri görülmemiş karar Anayasa ve Türkiye’deki araştırma faaliyetlerini düzenleyen yasalara aykırı. Sunulan projelerin çoğunun Bakanlık tarafından onaylandığı gözlenirken, ancak Türk Toraks Derneği tarafından planlanan kapsamlı, çok merkezli bir gözlemsel çalışma da dâhil olmak üzere bazı projeler net bir gerekçe gösterilmeden reddedildi. Bakanlığı’n Covid-19 konusunda bağımsız araştırmalara getirdiği kısıtlamalardan endişe duyuyoruz.”