Google Play Store
App Store
Bilimsel, laik, kamusal eğitim

BERKAY SAĞOL

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve imam hatipleşmeye karşı mücadelenin de konuşulacağı bilimsel, laik, kamusal eğitim çalıştayı bugün 2’nci gününde.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde başlayan çalıştayda dünkü açılış konuşmasını Veli-Der İzmir Şube Başkanı Turan Özüçelik yaptı. Eğitim için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Özüçelik, “İstanbul Ümraniye’de Fıkıh-Der diye yatılı bir kuran kursunda yine çocuklarımız cinsel istismara uğradı. Karaman’da Ensar Vakfı yurtlarında 2016 yılında yaşanan istismar olayları hâlâ akıllarımızda. Bu tip olaylara her gün yenileri ekleniyor. Biz Veli-Der olarak yaşanan olaylara susmayacağız ve mücadele etmeye devam edeceğiz. İki gün boyunca gerçekleşecek olan bu çalıştayda, proje okullarını ve okulların imam hatiplere dönüştürülmesi kısmında gerçekleştirilen mücadele deneyimleri aktarılacak ve daha sonra Kamucu bir eğitim için ne yapmamız gerektiğini konuşacağız” dedi.

Veli-Der kuruluş sürecini kısaca anlatan Veli-Der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır şu ifadeleri kullandı: “Veli-Der 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçirilmesiyle, bir okulun dönüşüm süreciyle başlayan mücadelemiz oldu. Eğitim sisteminin tamamını finanse eden veliler hiçbir karar alma sürecinde yer almıyor. Tüm bunlardan hareketle derneğimizi kurduk. Eğitimde gericileşmenin son hızla arttığı Türkiye’de artık kamunun dışına çıkan yurtlarla istismarın sistematik bir hale geldiğini görüyoruz. Şunu unutmamak gerekiyor Tayyip Erdoğan dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz demişti. Bu çocukların dindar olmadığını hep beraber görüyoruz ama bu çocuklar kindar olacaklar. Bu çocuklar kendilerini istismar edenlere kin duyacaklar. Aileleri onları koruyamadığı için ailelerine kin duyacaklar ve tüm bunlar yaşanırken ses çıkarmayan bu topluma kin duyacaklar. Çocuk yaşta yaşanan bu travmalar çocukların sonraki hayatını da fazlasıyla etkiliyor.”

ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUKLARA GÜZEL BİR GELECEK YARATMAK

Yarın okulların açılacağını hatırlatan Bahadır sözlerine şöyle devam etti. “Bizlerin önceliği bu çocuklara güzel bir gelecek yaratmak için mücadele etmemiz gerekiyor. Yeni eğitim-öğretim yılı yine sorunlarla başlıyor. Velilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin sorunlarının yanı sıra okulların fiziksel olarak güvenliği yok. Yani çok fazla alanda mücadele etmemiz gerekiyor”

AKP’nin eğitim konusunda girdiği karanlık yolda yürümekten vazgeçmediğini vurgulayan CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, “Cemaat ve tarikatların eline bırakılan eğitim sistemi can çekişiyor. AKP giderken arkasında nitekli insan yetiştiremeyen bir eğitim sistemi bırakıyor. Eğitim sisteminde onlarca sorun var. Öğretmen yetersiz, okul ve derslik yetersiz, eğitime erişimde büyük sorunlar var ve laik, demokratik, bilimsel eğitim anlayışı yok. AKP iktidara ilk geldiğinde atannmayan 72 bin öğretmen vardı. Bu sayı 2019 yılında 700 binlere dayanmış durumda. AKP iktidarda kaldığı sürece, gelecek eğitim-öğretim yılında da aynı sorunları konuşmayaca devam edeceğiz. Eğitim sistemini işlemez hale getirip, rejim değişikliği için gedik açmanın hesabını yapan AKP’den hiçbir beklentimiz yok. Cumhuriyetin ilk yıllarında nasıl başardıysak şimdi de öyle başarırız.” Açılış konuşmalarının ardından Eylem Tunalı’nın moderatörlüğünde, Dilek Gedik, Filiz Köymen Gökkaya, Savaş Candemir ve Yusuf Aksoy, proje okul ve imam hatip dönüşümlerine, eğitimin parasallaşması ve dinselleşmesine karşı yürütülen mücadele deneyimlerini paylaştı.