Ankara'da kalıcı yaz saati uygulamasının olumsuz etkilerini konu edindiği belgeseldeki bir görüntü gerekçe gösterilerek, 16 Aralık 2022'de 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla tutuklanan yönetmen Sibel Tekin'in yargılandığı davanın bilirkişi raporunda, Tekin hakkında “örgüt adına keşif yaptığı” iddiasını destekleyecek bir şey bulunamadığı belirtildi.

Bilirkişi ‘keşif’ bulamadı: Yönetmen Sibel Tekin, otobüs ve dolmuşları çekmiş

Yaz saati uygulamasına ilişkin belgesel çekimi sırasında aracı görüntülenen polislerin şikayeti üzerine gözaltına alınan ve 17 Aralık 2022 tarihinde tutuklanan, bir buçuk aylık tutukluluğunun ardından tahliye edilen belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan yargılandığı davada beklenen bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Sibel Yükler’in haberine göre, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Haziran’da görülecek ikinci duruşma öncesi dosyaya giren 17 sayfalık bir bilirkişi raporunda, Tekin’e ait bir adet flash belleğin içindeki görüntüler arasında ihbar günü çekilen 6 video kaydı incelendi. 

“Keşif yaptığı” iddia edilen Tekin’in kamerasının da incelendiği bilirkişi raporunda, kameranın kaydetme hızı ve çözünürlük açısından düşük kapasiteli olduğu, kayıtların ise açı değişikliği ve zoom özelliğine sahip olmadığı belirtildi. 

Okul servisi, toplu taşıma araçları ile çevredeki şahısları çekmiş

15 Aralık 2022 tarihinde 06:45 ile 06:55 saatleri arasında Tuzluçayır mevkiinde çekilen videoları inceleyen bilirkişi, görüntülerde park ve seyir halinde bulunan sivil araçlar, okul servisi, özel halk otobüsü, dolmuş gibi diğer toplu taşıma araçları ile çevrede bulunan şahısların olduğunu belirtti.

POLİS ARACI 9 SANİYE KAYIT ALMIŞ

Tekin’in “infaz koruma memurlarının olduğu servis aracı ile yoldaki polis noktasının görüntülerini çektiğine” dair ihbara konu araçları da inceleyen bilirkişi, bir polis aracının kayıt sırasında kamera açısına girdiğini ve dokuz saniye sonra sağa dönerek kamera açısından çıktığını belirtti.

Raporda, “infaz memurlarının olduğu” iddia edilen aracın ise yarım otobüs şeklinde bir araç olduğu ve bu aracın da seyir halinde ilerlerken bir süre kayda girip çıktığı görüldü.

Bilirkişi: Aracın infaz kurumuna ait olduğu belli değil

Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise, “Görüntülerde bulunan araçların resmi araç olduklarına ilişkin herhangi bir yazı, resmi plaka veya sticker bulunmaması nedeniyle Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne ait personelleri taşıyan servis aracının kayda alınıp alınmadığı hususunda tespit yapılması mümkün olmamıştır” denildi.

NE OLMUŞTU?

Tekin, 15 Aralık sabah saatlerinde çekimi tamamladıktan sonra ihbar gerekçesiyle 16 Aralık’ta ev baskınıyla gözaltına alınmış, 17 Aralık’ta da tutuklanmıştı. İddianame savcısı, “örgüt talimatıyla keşif yaptığını” öne sürdüğü Tekin’in hangi örgüte üye olduğunu belirtmeden “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmasını istemişti.

30 Ocak’tan beri tutuksuz yargılanan Tekin’in ilk duruşması 23 Şubat’ta ggörülmüştü.