Muğla Deştin’de yapılmak istenen çimento fabrikasına verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı açılan dava sonrasında bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, kararın uygun olmadığı belirtildi.

Bilirkişi raporu doğruladı: Deştin’de direnen halk haklı çıktı!

Aycan KARADAĞ 

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento şirketi tarafından yapılmak istenen fabrikaya karşı yurttaşların direnişi sürüyor. 

Proje için verilen ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu’ kararına karşı açılan dava kapsamında bilirkişi raporu açıklandı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında oluşturulan bilirkişi raporunda, ÇED olumlu kararının uygun olmadığı belirtildi.  

Raporda şu risklere dikkat çekildi:

Ormanlar yok olacak: Çok sayıda ağacın kesileceğinin öngörülmesi, bu ağaçların çoğunluğun verimli devlet ormanı statüsünde olması ve kesilecek ağaçların orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edilmiş. Arı ve diğer böceklerin uğrayacağı zarar neticesinde arıcılık ve çam balı faaliyetlerin sekteye uğrayacak. 

Tarım olumsuz etkilenecek: Ekili ve dikili tarım alanları olumsuz etkileyecek ve zarar verecek. Proje alanının yaklaşık 775 hektar alanı içerdiği ve bu alanlarının tamamen doğal orman ve tarım alanları şeklinde olması projenin çevresel olumsuz etkilerini arttıracak.  Ayrıca toz oluşumuna karşı detaylı açıklama ÇED raporunda yer almıyor. 

Suyu kirletecek: İşletme sonucunda oluşabilecek toz atıkları ile kuru dere yatakları ve yeraltı sularını besleyen taşınan su kirlenecek.  Basit bir hesapla yapılan nakliye sürecinde meydana gelecek emisyon değeri ÇED raporunda belirtilen değerlerin çok üstünde. 

"FABRİKA İNŞAATI ACİLEN DURDURULMALI"

Menteşe Kent Konseyi yaptığı açıklamada, "Yargılama sürecinde daha önce yaptığımız başvurular kapsamında projeye ilişkin Yürütmenin Durdurulması Talebimizin, Bilirkişi Raporuna itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından değerlendirilmesine karar verilmiş olduğu kamuoyuna aktarılmıştı.  Gelinen aşamada Menteşe Kent Konseyi yürütmesi olarak bilirkişi raporu doğrultusunda ‘ÇED olumlu’ kararının yürütmesinin ve fabrika inşaatının acilen durdurulması gerektiğini ve konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" denildi. 

KOVUŞTURMAYA YER YOK 

Öte yandan 3 Nisan tarihinde çimentocu firmaya malzeme taşıyan kamyonların yolunu Bayır’da kesen ve oturma eylemi yapan yurttaşlar hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.  Suçlama ile ilgili soruşturmayı yürüten Muğla Cumhuriyet Savcılığı’nın “Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması, barışçıl amaçlarla yapıldığı, silahsız ve saldırısız olduğu, kendi içerisinde başka bir suçu oluşturmadığı, hukuken korunabilecek sınırda kaldığı sürece düşünce ve kanaat açıklama yöntemidir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir" diyerek, kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdiği öğrenildi.