İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi’ne karşı açılan davada Danıştay, bilirkişi raporunu hiçe sayarak yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar verdi.

Bilirkişi raporu hiçe sayıldı: Danıştay, Çeşme Projesi'ne yönelik yürütmeyi durdurma talebini reddetti

Aycan KARADAĞ

İzmir, kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi planlarına karşı açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporunu yok sayarak yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy çokluğuyla karar verdi. Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararına uygun olmadığı ifade edilmesine rağmen Danıştay’ın aldığı karar büyük tepki çekti.

‘KARARA İTİRAZ ETTİK’

Davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Rapor ortada. Proje için ‘kamu yararı’ yok denmiş. Projenin doğaya vereceği zarar bilirkişi raporunda detaylı açıklandı. Danıştay’ın aldığı bu kararı anlamak mümkün değil. 6. Daire'nin kararına karşı Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'na itiraz ettik. Proje ile ilgili son kararı Genel Kurul verecek. Bu projeye karşı mücadelemiz sürecek. Tüm kent birleştik. İzmir’de bu projeyi yaptırmayacağız” diye konuştu.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise, “Hukuki süreç devam ediyor. Hukuk artık bilimi ve teknik tanımıyor. Bilirkişi raporunu yok saymaları kabul edilmez. Yargı iktidarın sopasını gösteriyor. Kamu yararı olmayan ve doğaya zarar verecek bu projeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

bilirkisi-raporu-hice-sayildi-danistay-cesme-projesi-ne-yonelik-yurutmeyi-durdurma-talebini-reddetti-1041394-1.

16 BİN HEKTAR ALANI KAPSIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi.

Proje için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan planlara karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açtı. Dava kapsamında Danıştay 6. Dairesi tarafından 27 Ekim 2021 tarihinde bölgede bilirkişi incelemesi gerçekleşti. Bilirkişi incelemesinin ardından 28 Mart 2022 tarihinde rapor yayınlandı.

‘KAMU YARARI YOK’

Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararı taşınmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolasıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır.”