BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Limanı projesine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ÇED olumlu kararının eksik ve yetersiz olduğu belirtildi. Projenin durdurulması için çağrı yapıldı.

Bilirkişi Sarosluları haklı buldu


Yaren ÇOLAK

Edirne’nin Keşan İlçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesine ilişkin verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı.

Rapor, liman ve boru hattı projesinin inşaat, ziraat, jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji vileorman bilimlerine bir çok yönden aykırı olduğu belirtildi. ÇED dosyasının Bern Sözleşmesi’ne de aykırı olduğu belirtilen raporda, verilerin eksik ve yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Hazırlanan raporun ardından yurttaşlar bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.


Açıklamayı okuyan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Bilimsel rapor karşısında bir kamu kurumu olan BOTAŞ şirketi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmaları hukukun ve bilimin üstünlüğü ilkesi çerçevesinde derhal durdurmalı. Ayrıca tüm arazi sahiplerinin zararları derhal gidermelidir” dedi.

PROJEDEN DERHAL VAZGEÇMELİLER

Karagöz, “Keşan Kent Konseyi’nin ve Saros Gönüllüleri’nin tüm uyarılarına rağmen 9 Kasım’da yapılan bilirkişi incelemesinin ardından acımasızca inşaatlar yaparak doğamıza büyük zararlar veren BOTAŞ şirketinin bilime aykırı projesinden vazgeçmesi kamu yararı gereğidir” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

ÇED Olumlu kararlarının iptal edilmesi gerektiğinin altını çizen Karagöz, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, , milyonlarca yurttaşın bu talana karşı sesini artık duymalı ve kamusal görevini yaparak bu projenin tüm ÇED olumlu kararlarını iptal etmelidir. Bakanlık ve BOTAŞ kamu kurumları olarak bilime ve hukuka aykırı uygulamada ısrar edemezler. Aksi halde BOTAŞ Saros'dan çıkıncaya kadar hukuksal mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.