Rize’nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapımı devam eden taş ocağı çalışmaları sebebiyle yüzlerce petek arı öldü. Bilirkişi heyeti, tarım alanları ve arıların zarar görebileceğini söylemişti.

Bilirkişi uyarmıştı: Cengiz'in taş ocağı nedeniyle arılar ölmeye başladı!

Cengiz İnşaat tarafından İkizdere İşkencere Vadisi’ne İyidere Lojistik Limanı’nın yapımında kullanılacak malzemelerin elde edilmesi için yürütülen taş ocağı çalışmaları nedeniyle yüzlerce petek arının öldüğü ortaya çıktı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre, Tarım İlçe Müdürlüğü görevlileri vatandaşların şikayeti üzerine bölgede inceleme başlattı. Görevliler tutanak tutarken köylüler arı ölümlerinden sorumlu tuttukları şirket hakkında dava açacaklarını söyledi.

"TAŞ OCAĞI BİZE BUNU YAPTI"

60 yıldır bal üreticiliği yapan Yaşar Albayrak, arı ölümlerini taş ocağında yapılan patlama ve çıkan toza bağladı. Albayrak, “60 yıldır bu vadinin içinde bu işi yapıyorum. İlk defa böyle bir arı ölümüyle karşılaşıyorum. Taş ocağı bize bunu yaptı. Böyle bir ölüm, bu taş ocağından önce yaşanmadı. Görmedim” dedi.

İsmet Coşkun ise kendisinin 22 kovan arısının öldüğünü ancak bölgede yaklaşık 300 kovan arının telef olduğunu ifade etti.

ARILARIN ZARAR GÖRECEĞİ BİLİRKİŞİ RAPORUNDA DUYURULMUŞTU

Madene karşı vatandaşların açtığı dava halen daha devam ederken, bölgede geçtiğimiz yıl Rize İdare Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda arıların zarar göreceği vurgulandığı ortaya çıktı. 20 Kasım 2021 tarihli raporda, arıcılığın teknik ve biyolojik bilgiler gerektirdiğini, iklim, flora, topografya ve hidrografik durum ile sıkı ilişkisi olduğu vurgulandı. Raporda arıların 4-6 kilometre mesafede verimli çalıştıkları bilgisi de yer aldı.

Bölgede her yıl 8-10 ton arasında bal üretimi yapıldığı, ancak yaşanan arı ölümlerinden sonra üretimin yüzde 50 düşeceği ileri sürüldü.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut çalışmalar sırasında çıkabilecek toz, bitkilerin yapraklarının üzerinde bir tabaka oluşturabilecektir. Oluşan bu tabaka bitkilerin stomalarının kapanmasına, dolayısıyla gaz alışverişinin engellenmesine neden olmaktadır.

Bu durum belli bir süre sonra bitkinin yapraklarının pörsümesine, kurumasına ve solmasına neden olmaktadır. Bu da verimin düşmesine sebep olur. Ayrıca çiçeklerin döllenmesinde tozlar stamenlerin üzerini kapatarak tozlaşmanın olmasını engellemekte, yine dişi organın polenlerin tutunduğu tepecik kısmının yapısını bozan tozlar nedeniyle tozlaşma olamamaktadır.

Döllenemeyen çiçeklerde nektar miktarındaki azalma o yıl balın verimini etkileyebileceği gibi, sonraki yıllarda çiçek popülasyonlarında azalmaya neden olacaktır. Bu durumda karşılaşılan verim düşüklüğü arıcılığı olumsuz etkileyecektir.

Çalışmalar sırasında oluşacak gürültü ve sesler, anlarda strese sebep olabilmektedir. Arı kovanlarının başka yerlere nakledilmesi gerekebilecektir. Burada yürütülecek çalışmalar sırasında ortaya çıkacak toz kirliliği arıcılık ve tarım faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemesi mümkündür…”

Fotoğraf: Sözcü