Samsun 3. İdare Mahkemesi, Çarşamba Ovası’nda tarımı bitirecek olan iki projeye dair bilirkişi raporunu değerlendirmeye almadı. Mahkeme, raporların bilimsellikten uzak olduğunu belirtti

Bilirkişiler yine bilimsellikten uzak

GÖKAY BAŞCAN

Samsun Çarşamba Ovası Çınarlık mevkiinde C6 Group Karbon Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından kurulmak istenen Tehlikesiz Geri Kazanım Tesisi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemeye taşındı. Bilirkişi raporu talep eden Samsun 3. İdare Mahkemesi, hazırlanan raporun objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle yeni bilirkişilerin atanmasına karar verdi.

Yöre halkının geçim kaynağı olan tarımı bitirecek kömür üretim tesisi için Samsun Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Karara itiraz eden yurttaşlar yürütmenin durdurulması için dava açtı. Bilirkişi raporu talep eden mahkeme, raporun zayıf, yetersiz ve objektiflikten olduğu gerekçesiyle değerlendirmeye almadı ve yeni bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, başka felakete yol açmamaları için bilirkişiler hakkında dava açacaklarını vurguladı:

BAŞKA BİR FELAKETE YOL AÇMASINLAR

“Çarşamba Ovası’nda Eğercili ve Çınarlık Mahallesi yan yana. Aynı mahkeme bilirkişi raporlarını iptal ediyor ancak, Biyokütle Enerji Santralı (BES) için yeni bilirkişi raporu istemezken, kömür üretim tesisi için yeni bilirkişi heyeti atanmasına karar veriyor. Birbirlerinin neredeyse aynısı olan dava için aynı karar verilmesi, BES için verilen ÇED gerekli değildir kararı, kömür tesisi içinde verilmeli. Hazırlanan bilirkişi raporları, tarımsal faaliyeti kökten bitirecek, çevredeki yaşayan insanların sağlığını düşünmeden hazırlanmış raporlardı. Bu isimler Türkiye’nin bir çok çevre davasında şirket lehine raporlarda imzası bulunuyor. Türkiye’de başka bir felakete yol açmasınlar diye, bilirkişiler hakkında üniversitelere ve bilirkişilere dava açacağız” ifadelerini kullandı.

ŞİRKET LEHİNE RAPORLAR

Geçen günlerde BirGün’ün gündeme getirdiği yine aynı bölgede kurulmak istenen BES için aynı isimler tarafından bilirkişi raporu hazırlanmış, aynı mahkeme yine bilimsellikten ve objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle reddetmişti. Bilimsellikten uzak, şirket tanıtım dosyalarını esas alan raporlar hazırlayan bilirkişiler şu isimlerden oluşuyor: İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Serkan Nas, Çevre Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Biyolog Prof. Dr. Serdal Makbul, Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Harita Yüksek Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Kemal Çelik.