Kadınlar için hayati önem taşıyan HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması için açılan davalardan ilk bilirkişi raporu geldi. Bilirkişi aşının hayati önemine vurgu yaparak ‘tıbben gerekli’ olduğunu kaydetti.

Bilirkişiye göre HPV aşısı gerekli

Dilara ŞİMŞEK

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının ulusal bağışlama programına alınması için 23 ayrı yerde açtığı davada, ilk bilirkişi raporu geldi. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, eczacı, sosyal güvenlik uzmanının yer aldığı bilirkişi heyeti, rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaatini bildirdi.

Kadınlarda rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) neden olan Human Papilloma Virüs’ten (HPV) aşıyla korunmak mümkün olsa da aşı Türkiye’de geri ödeme kapsamında değil. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin, HPV aşısında ücret iadesi için aşı olan kadınlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine SGK hakkında 8 Eylül 2021’de dava açtı. Perşembe günü Ankara 62. İş Mahkemesin’de görülecek davanın bilirkişi raporu hazırlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hidayet Yazar, SGK Uzmanı Cüneyd Kökten ve Eczacı Pınar Aydın tarafından oluşan bilirkişi heyeti, “Rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır” dedi.


AŞI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Bilirkişi heyetinin raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Bazı hastalıkların aşı ile önlenebileceği ve yok edilebileceği bilimsel bir gerçektir. Bunlar arasında rahim ağzı kanseri aşısı da vardır. HPV aşısı 87 ülkede ulusal aşılama programına dahildir. Rahim ağzı kanserlerine yakalanıldığında hastalığın ölümcül olduğu gerçeğinden hareketle aşı hayati öneme haizdir. Aşının koruyuculuğu yüzde 99,7 olarak kabul edilmektedir. Bu veriler ışığında rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır.”

AMACIMIZ AŞININ ÜCRETSİZ YAPILMASI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey, bilirkişi raporuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. HPV’ye bağlı gelişen kanserlerden aşı ile korunmak mümkün. Ülkemizde 3 doz aşının fiyatının toplamı 2 bin 85 TL. Bu nedenle aşının ücretsiz olabilmesi için Emek Eczanesi’nin başlattığı kampanyaya dernek olarak davalarımızla destek olduk. Amacımız devletin sorumluluğun farkına varıp aşıyı ücretsiz yapmasıdır.”

Avukat Nilda Baltalı ise “Kadınlar için öldürücü bir kanser türüne karşı önlem almak ve toplum sağlığını korumak mümkün” dedi ve ekledi: “Bu mücadeleyi salt hukuki bir perspektif ile ele almadık hiçbir zaman. Politik mücadelenin içerisinde büyümesini istedik. İnsan, hakkını devletten hukuk yoluyla almalı, kazanımlar elde edilmeli ancak politik söylemlerle birleştirilmelidir diye düşündük.”

Aşı bursuyla HPV aşısının ücretsiz olması için farkındalık kampanyası başlatan Emek Eczanesi sahibi Cem Kılınç ise şunları söyledi: “Aşı Bursu Dayanışmasını başlattığımızda bunu bir hayırseverlik olarak değil HPV Aşısı Ücretsiz Olsun talebiyle bir mücadele olarak ördüğümüzü en başta söylemiştik. Meşru talebimizin haklılığı bilirkişi raporuyla da teyit edildi. Aşıların para iadesini yetmez, Sağlık Bakanlığı bu aşıları acilen Ulusal Aşı Takvimine almalı."

***

HPV nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri. 200 civarında tipi mevcut olan HPV’nin bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmakta. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmakta. Yüksek riskli HPV tipleri ise kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden oluyor. HPV aşıları ise başta rahim ağzı kanserleri olmak üzere kadın ve erkekleri genital bölge, ağız-baş-boyun kanserleri ve genital siğillerden koruyor.