Bilkent Şehir Hastanesi'nde malzeme teminine dayalı ameliyatlar durma noktasında

Bilkent Şehir Hastanesi'nde acil cerrahi müdahaleler dahi ameliyatlar durma noktasına geldi. Sağlık hizmeti sunumunun piyasalaştırılmasıyla, kent merkezlerinin uzağında olamsıyla sık sık günde olan şehir hastanelerinde bir skandal daha ortaya çıktı. Ankara Tabip Odası, Bilkent Şehir Hastanesi’nde başta ortopedi bölümü olmak üzere bazı branşlarda son haftalarda acil cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere ameliyatların durma noktasına geldiğini açıkladı.

Malzeme teminine dayalı ameliyatların gerçekleştiği özellikle ortopedi ve kısmen de beyin cerrahisi kliniklerinde, dışardan firmalar tarafından getirilen ameliyat setlerinin sterilizasyon işlemleri için kamu hastanelerinde ayrı bir ücret talep edilmediğini vurgulayan Tabip Odası, Bilkent'te ise firmalardan bu işlem için ilave ücret talep edildiğini ifade etti.

Malzeme ve ameliyat setlerini temin eden firmaların bu ücretlere itiraz ederek, malzeme ve set teminini durdurdu. Ankara Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada "Tüm bu yaşananların sonucunda sağlık hizmeti alma ihtiyacı olan yurttaşların sağlık hakkına ulaşması engellenmiştir" denildi.

Ankara Tabip Odası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Sağlık hizmeti sunumunun piyasalaştırılmasıyla halkın sağlık hakkına erişmesi engelleniyor.
Ankara Tabip Odası olarak ulaştığımız bilgiye göre Bilkent Şehir Hastanesi’nde başta ortopedi bölümü olmak üzere bazı branşlarda son haftalarda acil cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere ameliyatlar durma noktasına gelmiştir.

Malzeme teminine dayalı ameliyatların gerçekleştiği özellikle ortopedi ve kısmen de beyin cerrahisi kliniklerinde, dışardan firmalar tarafından getirilen ameliyat setlerinin sterilizasyon işlemleri için kamu hastanelerinde ayrı bir ücret talep edilmemektedir. Bilkent şehir hastanesinde ise firmalardan bu işlem için ilave ücret talep edilmektedir. Malzeme ve ameliyat setlerini temin eden firmalar bu ücretlere itiraz ederek, malzeme ve set teminini durdurmuşlardır. Tüm bu yaşananların sonucunda sağlık hizmeti alma ihtiyacı olan yurttaşların sağlık hakkına ulaşması engellenmiştir.

Kamu yararı gözetilmeden hayata geçirilen sağlıkta dönüşüm projesinin son aşaması olan şehir hastanelerinde kritik hizmetlerin piyasa koşullarına göre düzenlenmesinin sonuçları görüldüğü gibi, değişik boyutlarda sorunlar olarak ortaya çıkmaya başlıyor. İnsan hayatı için risk oluşturan bu sorunlar karşısında Sağlık Bakanlığı’na temel görevinin ülkede yaşayan herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak olduğunu ve bu hizmetin sunumunun kamusal hizmet olduğunu hatırlatıyoruz. Asli görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. Şehir hastaneleri projelerinden de derhal vazgeçilmesi talebimizi yineliyoruz.

Aslolan insan sağlığıdır. Bu amaca erişimde karşılaşılacak engellerle mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.