Bin 297 günlük yasak orantılıymış!

Van Valiliği’nin, kentte bin 297 gündür sürdürdüğü toplantı ve gösteri yasağına ilişkin baronun İdare Mahkemelerine yaptığı üçüncü başvuru da reddedildi. Mahkeme, yaklaşık 3 buçuk yıldır devam eden yasağın gerekli ve orantılı olduğunu savundu. Van Barosu ise ret kararını istinaf mahkemesine taşıdı.

Mahkeme ret kararının gerekçesinde, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ifade özgürlüğünün bir unsuru olduğunu hatırlattı aynı zamanda yapılan düzenlemenin demokratik toplum gereklerine uygun olması gerektiğine de değindi. Kararın gerekçesinde valilerin kayyum olarak atanmasının ardından yurttaşların PKK tarafından sokağa çağırıldığı iddia edilirken yasağın, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu öne sürüldü. Kararda, “hedeflenen amaca ulaşabilmek için elverişli, gerekli ve orantılı, diğer bir deyişle ölçülülük ilkesine uygun olduğu sonuçlarına varıldığından dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kaçan, Valiliğin 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından sistematik olarak yasak kararı aldığını söyledi. 1 günle başlayan yasaklama süresinin daha sonra 15 güne çıkartıldığını anımsatan Kaçan, “2019 itibarıyla iptal davaları açmaya başladık. Van Barosu olarak 14 tane, bir tane de kendi adıma Van’da yaşayan bir vatandaş olarak iptal davası açtım. Yaklaşık 4 yıldır Van’da eylem yapılamıyor” şeklinde konuştu.
Yasağın yalnızca muhalif kesimlere uygulandığının altını çizen Kaçan, şöyle devam etti: “Açılan davalar nedeniyle de Van Barosu sadist olarak gösterildi. İdare Mahkemeleri de Valiliğin benzer gerekçelerle bizim iptal başvurularımızı da reddediyor. Hukuksal sürece devam ediyoruz.”

Sürecin hukukla ilgisi olmadığına kaydeden Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ise şunları dile getirdi: “Bir kentte toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının yurttaşların elinden alınması demokratik değil. Yerel mahkemenin böyle bir karar vermesini anlamıyorum. Şu an Van halkının anayasal hakkı kanunsuz bir şekilde elinden alınıyor.”