Erdoğan ile Bakan Bilgin’in vadettiği 3600 ek gösterge sözünün ilk ortaya atılmasının üzerinden bin 450 gün geçti. 2018’deki seçimlerden hemen önce ortaya atılan ek gösterge vaadi, seçimler öncesinde yeniden gündeme getirildi.

Bin 450 gündür hep aynı vaat

Hüseyin ŞİMŞEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklilerinin özlük haklarının iyileşmesine yarayacak 3600 ek gösterge hakkında yeni vaatlerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin yaklaştığı süreçte Bilgin, 3600 ek gösterge konusundaki çalışmaların ay sonunda tamamlanacağını iddia etti. Bakan Bilgin’in bu sözü, iktidarın son dört yılda 3600 ek gösterge konusunda verdiği daha önceki sözlerinin sonuncusu oldu.

Devlet memurlarının maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının belirlenmesine esas oluşturan 3600 ek gösterge konusunda ilk söz, bin 450 gün önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk seçimlerinden önce, 24 Mayıs 2018’de polis, hemşire ve din görevlilerine ek gösterge sözü veren Erdoğan, tekrar seçilmesi ve partisinin iktidar olması durumunda yapacaklarını, “Bir müjde vermek istiyorum. Emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız” sözleriyle anlattı. Yeniden seçilen ve Meclis çoğunluğunu yakalayan iktidar, dört yılda bu konuda hiçbir adım atmadı.

Yerel seçimlerden önce de bu vaadi yeniden ortaya atan Saray ve iktidar kurmayları, aradan geçen üç yıla rağmen sözünü tutmadı. Bu süreçte vaat olarak bu sözü dillendirmeye devam eden Erdoğan, geçen yıl ekim ayında eğitim konulu bir konuşmasında, “3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı umuyoruz. Bunun üzerine çok spekülasyonlar yapılıyor. Biz kuru kuruya söz vermeyiz, biz yaparız” ifadelerini kullandı.

'ÇOK KARARLIYIZ'

Erdoğan’ın bu konudaki son açıklaması, geçen ay sağlık çalışanlarına seslenirken oldu. Erdoğan, “Lisans mezunu hemşirelerimizin 3600 ek gösterge kapsamına alınması başta olmak üzere mali iyileştirmelerin emekliliğe de yansıması konusuydu. Sağlık çalışanları dışında da önemli bir kesimi ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesini yıl bitmeden neticelendirmekte kararlı olduğumuzun altını burada bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

MÜJDE YALAN OLDU

Bu arada Bakan Bilgin, 1 Mayıs’ta kamu görevlilerine “müjde” vereceğini açıklayarak beklentiyi arttırdı. Ancak bu duyuruya rağmen 1 Mayıs’ta herhangi bir açıklama yapılmadı. Toplantının yapılmama nedenini açıklamayan Bilgin, memur temsilcileri ile 3600 ek gösterge konusunda dün yapacağı duyurulan toplantıyı da herhangi bir gerekçe göstermeden iptal etti.

'ERDOĞAN GETİRMEZSE BİZ GETİRECEĞİZ'

Bu sorun iktidar ile muhalefet arasında da sürekli tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve kurmaylarının 3600 ek gösterge konusundaki vaatlerini iktidar olmaları durumunda hayata geçireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu’na tepki gösteren Erdoğan, “Kılıçdaroğlu, memurları tahrik etmek için diline 3600 ek gösterge meselesini dolamış. Sürekli tekrarlayıp duruyor. Halbuki bu sözü veren biziz” dedi. Kılıçdaroğlu ise “3600 ek göstergeyi ilk dillendiren benim. Erdoğan, hazırladığı seçim bildirgesinde 3600 ek göstergeyi vereceğini ifade etti. Ancak yıl 2018’di. Hâlâ 3600 ek göstergeyi getirmiyor. Kaç yıl oldu neden getirmiyor? Ben söke söke 3600 ek göstergeyi getirteceğim. Erdoğan, getirmeye mecbur olacak. Getirmezse biz getireceğiz" diye konuştu.