AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” demesinin üzerinden iki yıl geçti. Erdoğan, dün de, “Önümüzdeki dönemde yatay şehirleşme ile örnek yerleşim alanları kurulacak” ifadesini kullandı. Ancak, ‘gerçekler’, bu söylemi yalanlıyor. Öyle ki, Erdoğan’ın ihanet söyleminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne havale edilen 2 bin 463 dosyanın […]

Bin 917 kere maşallah

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” demesinin üzerinden iki yıl geçti. Erdoğan, dün de, “Önümüzdeki dönemde yatay şehirleşme ile örnek yerleşim alanları kurulacak” ifadesini kullandı. Ancak, ‘gerçekler’, bu söylemi yalanlıyor. Öyle ki, Erdoğan’ın ihanet söyleminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne havale edilen 2 bin 463 dosyanın bin 917’si imara dair oldu. Bu dosyaların çoğu AKP’li üyelerin oyuyla kabul edildi.

İSTANBUL’UN HALİNİ ÖZETLİYOR

Hazırladığı verilere ilişkin BirGün’e konuşan eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı, ‘İstanbul’a ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum, dedikten sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı, şimdinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı, ‘Büyük hırsızlıklar imardan geliyor’ şeklinde açıklama yaptı. Bu açıklamalardan sonra imar değişikliklerinin bu kadar kolay yapılamayacağı yönünde insanlarda bir kanaat oluştu ancak ben şahsım olarak olumlu bakmadım. İmar rantını önleyeceklerini düşünmedim, veriler de bunu kanıtlıyor. Meclis’teki dosyaların en büyük kısmını imar dosyaları oluşturuyor. Bu dosyaların yüzde 10’u bile kamu dosyası değildir. Bu da İstanbul’un geldiği noktayı gözler önüne seriyor.”

İMAR DEĞİŞİKLERİNİ ARTIRDILAR

Sağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rantın en iyi test edileceği yer, belediye meclisleri… Neticede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminin yüzde 80’i imar… Dolayısıyla plan değişiklikleri hep devam etti, hiçbir azalma olmadı. Kaldı ki AKP’nin İBB Adayı Binali Yıldırım, ‘Meclis gündeminin yüzde 80’ini imar değişiklikleri oluşturmayacak’ dedi. Bu açıklamadan sonra yine gündemin yüzde 80’i imar oldu. Neticede imar değişiklerini durdurmadılar, aksine artırdılar.”