TCDD, 92 yıllık tarihi misafirhanesinin Sağlık Bakanı Koca’nın kurucusu olduğu Medipol’e tahsisinin ardından ortak ısıtma sistemini ayırmak için 233 bin liralık harcama yaptı. BTS yöneticisi Eroğlu, Medipol’ün eski sistemi 60 bin TL’ye hurda olarak sattığını, yeni sistemin de Medipol’ün talebiyle kurulduğunu söyledi.

Bina Medipol’ün ama harcama TCDD’den

Düzeltme ve Cevap

BİRGÜN GAZETESİ’NİN MEDİPOL ÜNİVERSİTESİNİ HEDEF ALAN GERÇEK, DIŞI VE İTİBAR ZEDELEYİCİ HABERİNE CEVABIMIZDIR - Gazetenizin 19.08.2020 tarihli nüshasında yer alan “Bina Medipol’ün Ama Harcama TCDD’den” başlığı altında, “TCDD, 92 yıllık tarihi misafirhanenin Sağlık Bakanı Koca’nın kurucusu olduğu Medipol’e tahsisinin ardından ortak ısıtma sistemini ayırmak için 233 bin liralık harcama yaptı. BTS yöneticisi Eroğlu, Medipol’ün eski sistemi 60 bin TL’ye hurda olarak sattığını, yeni sistemin de Medipol’ün talebiyle kurulduğunu söyledi.” konusu ile yapılan haberde, kamuoyunun yanıltılması amacıyla provokatif amaçlı gerçek dışı bilgiler yayınlamıştır.

Bu durumda Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Birçok vakıf üniversitesi, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara hazine tarafından ilgili mevzuatlar çerçevesinde hazine arazileri ve/veya taşınmazları tahsis edilmektedir. Bugün ülkemizde faaliyet gösteren birçok büyük üniversite bu mevzuatlara göre tahsis edilen hazine arazilerinde kurulmuş, eğitim faaliyetlerini özveri ile sürdürerek, bu ülkenin evlatlarını en iyi şekilde yetiştirmenin gayreti içerisinde olmuşlardır. Habere konu alanda yer alan taşınmazlar da, eğitim faaliyetleri yürütmek üzere, belirli şartları yerine getirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak şartıyla Ankara Medipol Üniversitesi kurulumu amacıyla tahsis edilmiştir. Bu süreç içerisinde mevzuatın gerektirdiği kullanım bedelleri her yıl hazineye ödenmektedir.

Ayrıca habere konu alan ve üzerindeki taşınmazların bir kısmı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.05.2005 tarih ve 544 sayılı kararı ile belirlenen koruma alanında yer alması nedeniyle, tarihi değeri olan tescilli yapıların rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerinin hazırlanarak onaylanması ardından aslına uygun bakım onarımlarının kurul gözetiminde hassas bir şekilde yapılarak korunmaları için azami gayret gösterilmektedir. TCDD tarafından fiili teslimatı yapılmış olan tescilli yapıların tadilatı, masraftan kaçınılmadan aslına uygun şekilde yapılarak yenilenmektedirler. Bu binalar kamuoyunun gözü önündedir ve verilen bilginin doğruluğu yerinde teyit edilebilir.

Tahsis nedeniyle menfaat kaybına uğrayan bazı çevreler, bu gerçeği görmezden gelerek, provokasyon amacıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirerek müvekkili hedef gösteren asılsız iddialarda bulunmuştur.

İddia edildiğini zannettikleri habere ilişkin olarak, konu kazan dairesi, en az 30 yıllık bir geçmişe sahip olup gerek ısı üretim kazanları, gerekse üretilen buharı taşıyan metal tesisat ve borular zamanla korozyona uğramış, boru çeperleri zayıflamıştır. Alet ekipman ve tüm tesisat, teknik yeterliliğini kaybederek hayati tehlike arz etmeye başlamıştır. İş güvenliği uzmanları ve konu ile ilgili teknik uzmanlar yürürlükteki güncel teknik güvenlik kriterlerini taşımayan bu tesisin yeni dönemde kullanılmasına onay verilmeyeceğini, yenilenmesi gerektiğini bildirmişlerdir.

Bu aşamada tüm sistem ve tesisatın yenilenmesi gündeme geldiğinden, yeni dönemde idaresi ve kontrolünün karmaşaya sebep olmaması için TCDD yönetimi ile ısıtma sistemlerinin ayrıştırılması konusunda mutabık kalınmıştır.

Müvekkil Medipol Üniversitesine ait ısıtma sisteminin TCDD tarafından kurulduğu haberi asılsız, yalandır. TCDD kendi ihtiyacı olan ısıtma sistemini yine kendisinin kullanımında olan hizmet binası altında yaptırmaktadır. Üniversitemiz kendi ısıtma sistemi ve yeni sistemde kullanılması mümkün olmayan sahadaki boru hatlarını kendi imkanları ile yenilemektedir. Ayrıca sahada mevcut tescilli ve tescilsiz binaların yangına karşı güvenliğini artırmak için teknik standartlara uygun yangın söndürme sistemi de ilk defa üniversitemiz tarafından tesis edilmektedir.

Kamuoyunu provoke etmek için, endüstri mirası olarak nitelendirilen, yukarıda bahsedildiği üzere teknik yeterliliği olmayan, ekonomik ve tarihi değeri bulunmayan hurda metal malzemelerin de 60 bin TL bedelle üniversitemiz tarafından satışa çıkarıldığı bilgisi de yanlış ve yalandır. Kaldı ki mevcut haliyle bir bütün olarak bulundukları yerden çıkarılmalarının mümkün olmayacağı, iyi niyetli her akıl sahibi tarafından kabul edilecek teknik bir gerçektir.
Eski ısıtma sisteminden çıkacak hurda metal malzemenin hazineye devri ile ilgili gerekli yazışmalar yapılmıştır. Varılan mutabakat kapsamında, çıkan hurda malzeme, Hazinenin bu işleri yürüten yetkili idaresince geri dönüşüm için piyasaya satılarak bedelinin hazineye aktarılması sağlanmaktadır.
Birgün Gazetesinde yer alan düzeltmeye muhtaç işbu haber içeriğinde Müvekkil kurum hakkında gerçek dışı iddialara yer verilmekle kalınmamış, işbu yazı marifetiyle Müvekkil kurumun toplum nezdindeki saygınlığı ve itibarı zedelenmeye çalışılmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, dürüst gazetecilik ilkesini temel prensip olarak kabul eden basın kuruluşları için vazgeçilmez bir etik kuraldır. Bu nedenle, mesnetsiz ve gerçekdışı iddialardan ibaret söz konusu yazının tekzip edilmesi kamuoyuna karşı bir vicdan borcudur.

Kamuoyunu provoke ederek Müvekkil Üniversiteyi itibarsızlaştırmayı amaçlayan söz konusu yazı ile ilgili her türlü hukuki hakkımız saklı kalmak kaydı ile kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.

ANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ

VEKİLİ

Av. MUSTAFA DOĞAN İNAL

***

T.C. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin, 2020/4064 Değişik İş Sayılı ve 02.10.2020 tarihli düzeltme ve cevap talebinin kabulüne dair kararına karşı yaptığımız itiraz, T.C. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2020/4677 Değişik İş Sayılı ve 21.10.2020 tarihli kararı ile reddedilmiştir. Bu kararlar gereğince yayınladığımız “Düzeltme ve Cevap”tır.

***

İSMAİL ARI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara Garı Yerleşkesi içerisinde bulunan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne devredilen bina nedeniyle binlerce liralık harcama yaptı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, TCDD Genel Müdürlüğü 30 Haziran tarihinde ‘CTC binası ısı sistemlerinin devredilen misafirhane binasından ayrılarak yenilenmesi işi’ adı altında bir ihale düzenledi. İhalenin, Sağlık Bakanı Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen TCDD Misafirhanesi binası nedeniyle düzenlendiği bildirildi. 27 Temmuz tarihinde de sözleşme imzalanarak yeni ısı sistemi kurulumu için tam 233 bin TL’lik harcama yapıldı.

bina-medipol-un-ama-harcama-tcdd-den-770544-1.

YENİ SİSTEM KURULUYOR

“TCDD içerisinde nereye elinizi uzatsanız hukuksuzluk ve keyfilikle karşılaşıyorsunuz” diyen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, şöyle konuştu:

“TCDD Ankara Garı Yerleşkesi içerisinde yer alan binalara ait ısı merkezi Medipol Üniversitesi’ne devredilen TCDD Misafirhanesi binasının alt katında bulunuyordu. Bu ısı merkezi, TCDD yerleşkesindeki işyerleri, genel müdürlük, lojman, kreş ve büroların ısı ihtiyacını karşılayan büyük bir birimdi. Son zamanlarda da Medipol kendilerine tahsis edilen ama TCDD tarafından kullanılmaya devam eden yerlerin boşaltılmasını istiyordu. TCDD, ısı merkezinde her biri 7 ton ağırlığında olan toplam ağırlığı da yaklaşık 35 ton olan 5 kazanı Medipol’e bırakarak yeni bir ısı merkezi kurma yoluna gitti. Yeni ısı merkezi ise 233 bin TL harcanarak CTC binasına kurulacak.”

bina-medipol-un-ama-harcama-tcdd-den-770546-1.

60 BİN TL’YE SATTI İDDİASI

Kamunun zarara uğratıldığını vurgulayan Eroğlu, “Aldığımız duyumlara göre Medipol, kendilerine devredilen binada bulunan ısı merkezindeki kazanları 60 bin TL civarında bir bedelle hurda olarak sattı” dedi ve ekledi: “Kuruma ait olan malzemelerin hangi mantıkla bu şekilde satıldığının araştırılması gerekiyor. Sadece üç yıl kullanılacak binaya binlerce lira harcanarak yeni ısı merkezi kuruluyor.”

HER KÖŞEDE YAĞMA

Son aylarda TCDD yönetimi tarafından sendika üyelerinin sürgün edildiğini de hatırlatan Eroğlu, “TCDD’nin her bir yerinde yağma devam ediyor ve tüm bunları kamuoyuyla paylaştığımız için de arkadaşlarımız, sendikamız üyesi yöneticilerimiz TCDD yönetimi tarafından sürgün edilmeye devam ediyor. TCDD’nin bütün kritik yerlerini devrettiler. Kuruma ait tüm arsalar, araziler bir bir elden çıkarılıyor. Tüm bu yaşananlar karşısında kesinlikle sessiz kalmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.”