Binalara üflesen yıkılacak!

HABER MERKEZİ

Ülkede genelinde yaklaşık 7 milyon yapı risk altında, 1.5 milyonunun ise acil dönüşüme girmesi gerekiyor. Riskli binalardan birisi de Tokat’tın Devegörmez Mahallesi’nde Pisa Kulesi gibi eğilen Umut Apartmanı. Fevzi Çakmak Paşa Sokak üzerinde yaklaşık iki hafta önce bir müteahhit firma tarafından inşaat için temel kazısı yapıldı.

Temel kazısı yapılan yerin yanında bulunan 4 dairenin bulunduğu 4 katlı Umut Apartmanı ‘Pisa Kulesi’ gibi yana doğru eğilmeye başladı. Yaklaşık 30 santimetre yana doğru eğilen bina, tahliye edilerek mühürlendi. Binada yapılan incelemelerin ardından apartman sakinlerinin eşyalarını boşaltmasına izin verildi. Binanın yapılacak hasar tespiti çalışmalarından sonra yıkılıp yıkılmayacağına karar verileceği öğrenildi. Apartman sakinleri dün eşyalarını boşaltmaya başladı. Yaklaşık bir yıl önce taşındıkları binanın hasar görmesi nedeni ile evlerinden olan yurttaşlar mağdur edildiklerini kaydetti. Emekli ikramiyesinin üzerine kredi çekerek ev aldığını belirten 55 yaşındaki Mithat Taş, “Evimizi boşaltıyoruz. Çok sıkıntılıyız. Bana kiraya dahi ev vermediler. Eşyalarımı depolara kaldırmak durumunda kaldım. Benim canım yandı. Bana yetkililerin yarımcı olmasını istiyorum. Bu ev bana 400 bin liraya mal oldu. Bana müteahhittin verdiği rakam 350 bin lira” dedi. Kibar Taş ise çaresizlik içinde olduklarını ifade etti: "Ocağımız battı, sokaklarda kaldık. Kimseden yardımda almadık. Çok perişanız, verilen bu paraya ev alma şansımız yok. 350 bin liraya nereden ev alayım? Evimizin değerini vermediler.”

KALDIRIM ÇÖKTÜ

İstanbul Bağcılar’da ise kaldırımın çökmesi nedeniyle iki bina tedbir amaçlı boşaltıldı. Eyüp Terzi isimli bir mahalle sakini, “Geçen hafta bir arka sokak çöktü, oda büyüklüğünde, Bu hafta da burası çöktü. Yani bir hafta arayla yollar çöktü” dedi. Olayın yaşandığı sokakta oturan yurttaşlar ise birçok binanın risk altında olduğunu dile getirdi.

***

‘Mağduriyeti gidereceğiz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçen hafta yoğun sağanak yağışların etkisiyle istinat duvarı çöken Narlıdere’deki Narkent Sitesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından durum değerlendirmesi yapan Soyer, “Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için çalışmalarımıza başladık. Şimdi proje hazırlayacağız. Proje temini sürecinin bitiminde hızla çalışmalarımızı tamamlayıp yurttaşlarımızın güvenle evlerinde oturmalarını sağlayacağız” dedi.