Memur-Sen toplantısında 3600 ek göstergeye ilişkin konuşan AKP'li Binali Yıldırım, "Artık bir sonuçlandırma aşamasına yaklaşıyor. Bunun birçok etapları var. Zor bir düzenleme" diye belirtti.

Binali Yıldırım'dan ek gösterge açıklaması: Zor bir düzenleme

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, 3600 ek gösterge konusunda açıklama yaptı. Memur-Sen Erzincan İl Temsilciliği tarafından düzenlenen teşkilat buluşmasında kürsüye çıkan Yıldırım, "Uzun süredir gündemimizde olan 3600 diye tanımlanan mesele Çalışma Bakanlığımızın yoğun gündemi olarak devam ediyor. Artık bir sonuçlandırma aşamasına yaklaşıyor. Bunun birçok etapları var. Zor bir düzenleme. İnşallah beklentileri karşılayacak şekilde bir sonuca vardırılır" dedi.

DHA'nın haberine göre toplantıya, Erzincan Valisi Mehmet Makas, AKP Erzincan milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile teşkilat şube başkan ve üyeleri katıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Biz kamu görevlisi olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi bir kez daha ifade etmek istiyorum buradan, memur için toplu sözleşmede aldığımız kazanımlar son derece kıymetli ama enflasyonist ortamda hangi kazanımı alırsanız alın enflasyonun dizginlenemediği, piyasa istikrarının bir an önce sağlanamadığı yerde aldığınız zam geride kalır ve alım gücü problemi önümüze gelir. Bu açıdan biz memurlar olarak düşük enflasyon ve piyasa istikrarı istiyoruz. Çünkü memur için sabit gelirli için en iyi zam düşük enflasyon ve piyasa istikrarıdır. Yoksa öbür türlü olduğunda bordolular hep alım gücünü kaybederler. Bu açıdan da böyle enflasyonist ortamlarda yaşayan mobil sisteminin devreye girmesi ve memurun alım gücünün korunması noktasında bugün bir kez daha çağrımızı yineledik" diye konuştu.

Gündemlerinin ek gösterge ve sözleşmelilerden oluştuğunu belirten Yalçın, şunları söyledi:

"Biz 3600 ek gösterge diye kamuoyunda isimlendirilen ama aslında ek göstergelerin yeniden düzenlenmesi olarak genel çerçeveyi ifade etmeye çalıştığımız bu gündeme ilişkin belli meslek guruplarının dışına çıkıp tüm kamudaki çalışanların ek gösterge düzenlemesindeki nihai sonuç olarak hedeflenen nokta olarak hepsinin memnun olacağı bir çerçevenin üretilmesi. Yani ek gösterge düzenlemesindeki amaç şu aslında. Çalışırken maaşımıza çok dokunacak bir şey değil o. Emekli ikramiyemizin ve emekli maaşımızın yükseltilmesi. Yani oradaki temel talep o. Biz kamu görevlileri olarak emekli ikramiyemizin çok yüksek olmadığını biliyoruz. Çünkü diğer bazı ödentilerimiz emekli kesintilerine dahil değil. Bu açıdan emekli ikramiyelerimizin yükselmesine ilişkin bir taleptir. 3600 ek gösterge diye kurduğumuz cümlenin adı. Ayın 10’unda üçüncü toplantımız var. Bu ana kadar iki toplantı yaptık. İki toplantının haricinde de 12 tane de mutfak çalışması yaptık. Yani ilgili sendikanın mutfağı ile Çalışma Bakanlığının mutfağı bir araya gelerek kör nokta kalmasın diye beraber bir çalışma yürüttük. Şimdi istiyoruz ki ayın 10’undaki teklif geneli kapsayacak şekilde bir teklif gelsin. Eksikler aksaklıklar varsa onları da tartışarak bulalım. Onları da ifade edelim. Çünkü biz bu konuya vakıfız. Dersimizi çalıştık. 360 dereceden kamuyu görebilen bir göze sahibiz Memur-Sen ailesi olarak. Çünkü her yerde örgütlüyüz. Bir milyonu aşan kapasitedeyiz. 11 hizmet kolunda bütün tartıştığımız konular kamu da verimliliği artırma, sorunları çözme, yeni kazanımlar üretme, insanların iş huzuru için iç huzurunu temin etme noktasında örgütlü kapasitemize ter akıtma konusunda uzun süredir emek veriyoruz. Burada da bir genel memnuniyet üretelim derdimiz var. Bu açıdan ben inanıyorum ki bu konuda beklentimiz karşılanacaktır. Ve bu konuda sözlerimiz kaydolmuş, cümlelerimiz dikkate alınmıştır diye düşünüyorum. Ayın 10’undaki toplantıda bu çerçevede gelinir. Varsa eksiklik yine tartışırız. Anadolu’da zurnacıların bir tabiri var. Derler ki ‘Çala çala bir gaydeyi bulacağız.’"

'BUNUN BİRÇOK ETAPLARI VAR'

Yıldırım ise 3600 ek göstergeyle ilgili, "Tabii çalışanlar, memurlar, işçilerimiz, sözleşmeliler gönlümüz arzu eder ki burada bir sadeleştirme yapılabilsin. Çalışanların statüleri mevzuatları birleştirilebilsin. Bunun için de mücadele ediliyor. Belirli mesafelerde alındı. Buna da şahidiz. Bundan sonra da bu yönde çalışma müşterek çalışma devam edecek. Bunun ip uçlarını da başkan verdi. Aslında onun da yapacağı toplantıda bakanlıkta ele alınacak konulara yönelik bir anlamda düşüncelerini burada kamuoyu ile paylaştı. Uzun süredir gündemimizde olan 3600 diye tanımlanan mesele Çalışma Bakanlığımızın yoğun gündemi olarak devam ediyor. Artık bir sonuçlandırma aşamasına yaklaşıyor. Bunun birçok etapları var. Zor bir düzenleme. İnşallah beklentileri karşılayacak şekilde bir sonuca vardırılır. Şunu unutmayalım ister devlet tarafında olalım, ister devlete hizmet eden memur, işçi veya özel sektör de işveren veya işçi çalışan tarafında olalım. Bu ülke bizim bu ülkenin geleceği hepimizin. İmkanlarımız kısıtlı, ihtiyaçlarımız sınırsız. Önemli olan kısıtlı imkanlarla sınırsız ihtiyaçları öncelikleri iyi belirleyerek beklentileri karşılamak. Zaten bu sağlandığında hem ülkede huzur hem de çalışanın çalıştığı işten haz duyması tatmin olması sağlanmış olur" diye konuştu.