Adalet Yürüyüşü’nün 17. günü, kadın ve gençlik örgütleri ile yazarların katılımıyla tamamlandı. Kısa süreli bir saldırıyla karşılaşan yürüyüşe dün de sıcak havaya rağmen yaklaşık 20 bin kişi katıldı

Binler kararlılıkla yürüyor

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Adalet Yürüyüşü’nde 17. gün geride kaldı. Yüksek sıcaklığa rağmen yürüyüşün dünkü bölümüne farklı kesimlerden yaklaşık 20 bin yurttaş katıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasından 25 yıl hapse mahkûm edilerek tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla başlayan Adalet Yürüyüşü 17. günü Sakarya şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Akyazı Ormanköy mevkiinde başladı. Yürüyüşte dün itibariyle toplamda yaklaşık 290 kilometrelik yol katedilmiş oldu. Adalet Yürüyüşü’nün dünkü bölümüne yaklaşık 20 bin kişi katılım gösterdi.

Sabah yürüyüş başlamadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Adalet duygusunu yüceltelim, adaletli davranalım. Hiçbir ayrım yapmaksızın, kimlik, inanç, yaşam tarzı ayrımı yapmaksızın hep birlikte huzur içerisinde yaşayalım. Bunun temel yolu adalettir, adalettir, adalettir” dedi.
Alanya’daki orman yangınını hatırlatan Kılıçdaroğlu, doğaya saygı gösterilmesini istedi: “Ormanların olmadığı bir ülkede rahat, huzurlu yaşayamayız. Bir ağacın baharda çiçek açmasının insanın ruhuna verdiği esintiyi, güzelliği emin olun kimse rahat rahat başka olayda hissedemez. Onun için adalet için yürüyoruz, birlikte yürüyoruz.”

Gençlik örgütleri yan yana
Adalet Yürüyüşü’ne dün CHP Gençlik Kolları ve Gençlik Muhalefeti yan yana katıldı. “Gençlik adalet için birleşecek” pankartı arkasında yürüyen gençler, AKP’ye karşı birleşik bir mücadele çağrısı yaptı.

Katılımlar sürüyor
Adalet Yürüyüşü’nün 17. gününe Özgür Gündem davası kapsamında 133 gün tutuklu kalan yazar Aslı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 11 kadın yazar ve Kadın Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla çok sayıda kadın örgütü de katıldı.

Kortejde dün Beşiktaşlı taraftarlar, 78’liler Derneği, ‘Antikapitalist Müslümanlar’ ve ilahiyatçı -yazar İhsan Eliaçık, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve 17 baroya üye yaklaşık 400 avukat da yerini aldı.

Yürüyüşte 1011 metre uzunluğunda bayrak açıldı.

Portakal suyu desteği
Kılıçdaroğlu Ankara’dan yola çıktığından bugüne kadar yolda sürekli sıvı alırken en büyük yardımcısının sıkma portakal suyu olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, yürüyüş sırasında korumalar tarafından günde bir kez verilen sıkma portakal suyunu direncini artırmak için içiyor. Kan basıncını dengeleyen ve yüksek C vitamini deposu olarak bilinen portakal suyu vücut direncini artırıcı olarak da biliniyor.

Taşlı saldırı
Öte yandan dün Adalet Yürüyüşü kortejine Sakarya girişinde taşlı bir saldırı gerçekleştirildi. Kısa süreli saldırıda polis araya girerek saldırganları engelledi. Atılan taşlar nedeniyle Sami Can Otakın isimli bir yürüyüşçü başından yaralandı.

***

Gerçek her zaman çok güçlüdür

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey :
“Gerçek her zaman çok güçlüdür. Bütün sadeliği, bütün gerçekliğiyle; bir şeyin gerçek olması onu zaten güçlü kılar. Adalet Yürüyüşü’nün de en güzel tarafı gerçek olmasıdır. Demek ki, bir adalet yürüyüşüne ihtiyaç duyuluyorsa ve bu sokağın gerçek sesini yansıtabiliyorsa çok büyük bir adaletsizlik yaşanıyordur.
Toplumun birçok kesiminden insanlar katılıyor; yollardan, köylerden katılıyorlar. Bütün çıplaklığıyla Bu yürüyüş, Türkiye’deki haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında önemli bir sembol oldu ve herkesin temsil edildiği bir yer. Bu anlamda çok doğru, zamanlı ve çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Toplumumuz bence vicdanlarının, gönüllerinin gözüyle bu yürüyüşü görüyor. O yüzden hiçbir kara propaganda saldırısı bu yürüyüşü kirletemez. Çünkü toplumda yaşanan korkunç kayıplar var. Adalet duygusunun yok olmasıyla güven duygusu da kaybolmuş durumda ve o güveni tekrar inşa etmek için attığımız adımlardır bunlar.

AKP ne yapmaya çalışırsa çalışsın bu yürüyüşe leke süremez. Haksızlıklar, hukuksuzlukları birebir yaşamamış olsa bile vatandaşlarımızla aynı havayı soluyan aynı sokakları yürüyen sade vatandaşlar olarak herkese çağrımızdır; bu adalet arayışımızın bir yerinden kendilerinin de tutması benim özel ricamdır ve aynı zamanda hepimizin sorumluluğudur diye düşünüyorum.”

***

Demokrasinin önünü hep beraber açacağız

İstanbul Adalet Nöbeti Avukatlarından Kemal Aytaç:
Buraya 400’e yakın avukatla birlikte geldik. Bu şunu gösteriyor; bu sayıda, bu kadar ciddi bir adalet ihtiyacı ülkede adaletsizliğin ne kadar yoğun olduğunun açık bir göstergesidir. Adalet Nöbeti ekibi olarak Adalet Yürüyüşü’yle talebimiz örtüşüyor. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun tarif ettiği yaklaşım bizim yaklaşımımızı yakalayan bir yaklaşımdır. Çünkü herhangi bir parti, grup, bir simge, bir kişi ya da bir kısım için değil herkes için adalet isteniliyor. Zaten bugün de Adalet Nöbeti ekibi olarak pankartımızda, “Herkes için adalet ve adalet nöbeti” diyoruz. Dolayısıyla biz de Adalet Yürüyüşü’ne sessiz kalamazdık.

İstanbul’da finalde İstanbul Barosu ve Adalet Nöbeti ekibi olarak en geniş birliktelikle çok daha güçlü bir dayanışma örneği vereceğimizi düşünüyoruz. Bunun için de 9 Temmuz’a yönelik çalışmalarımızı şimdiden başlatmış durumdayız. Umarım bu çabalarımız ile avukatlar, vatandaşlar ve herkes için adalet arayışımızın karşılığını buluruz. Bu ülkede demokrasinin, hakkın ve hukukun önünü hep beraber açacağız.