Fazıl Say’ın konseriyle şenlenen Kazdağları’ndaki Su ve Vicdan Nöbeti’ne dün binlerce kişi destek verdi. Konserde konuşan Say, “İlk gününden itibaren doğayı savunanlara teşekkürler. Onlar konserin ilham kaynağı oldular” dedi.

Binler Kazdağları’nda!

RIFAT KIRCI

Yurdun dört bir yanından binlerce kişi “Kazdağları Hepimizin” demek için dün Çanakkale Kirazlı’daydı. Fazıl Say’ın da konser verdiği talan bölgesinde genç yaşlı kadın erkek herkes doğa için Su ve Vicdan Nöbeti’ne katıldı.

Çanakkale’de 25 gündür süren Su ve Vicdan Nöbeti’ne dün tüm yurt genelinden kitlesel katılım oldu. Çevre katliamına dikkat çekmek için konser veren Fazıl Say ve alanı dolduran binlerce kişi Alamos Gold’un talanına tepki gösterdi.

Konserde konuşan dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say şunları söyledi, “Bu kadar insanın bugün bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı ve onure etti. Herkese teşekkür ederim. Kazdağları için başlatılan kampanyanın ilk gününden itibaren burada bulunup doğayı savunanlara da ayrıca teşekkür ederim. Onlar hepimizi yönlendirdiler. Bu konsere de ilham kaynağı oldular. Bizler yaşamaktan ve yaşatmaktan yana olmalıyız. Doğayı korumalıyız. Müzik de bunu anlatıyor. Konsere katılan herkese teşekkür ederim.”

TRUVA ATI AYNI YERDE!

Nöbete ilk günden beri destek veren ve Alamos Gold ile yıllardır mücadele eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da “Özel bir coğrafyadasınız. Şehrimize Kazdağları için geldiniz. Truva atı aynı coğrafyada! Burası insanlığın ortak mirası, canlıların yaşam kaynağı, kutsal topraklar… 12 yıldır bin pınarlı İda Dağı’nı korumaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Son olarak da tek içme suyu kaynağımız olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü madene karşı halkımızla nöbet başlattık. Burada, ağaca, suya, toprağa, börtü böceğe, kurdu kuşa bütün bir ekosisteme tecavüz ediliyor. Ne için, altın için! Altımızı oyup altınımızı alacak olanlardan başka bu işten karlı çıkacak olan yok. işte bunun için 24 gündür nöbetteyiz. Mücadelemiz sürecek!”

binler-kazdaglari-nda-613910-1.

BirGün’e konuşan yurttaşlar da Kazdağları için büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Nöbete Foça’dan katılan Nurten Baltacı Hisar, Fazıl Say’a desteğinden dolayı teşekkür etti. “Sanatçı olmak bu duyarlılığı göstermek demektir” dedi.

İtalya’dan Kazdağları için gelen Mustafa Karadağ ise “Ciğerlerimizi yaktılar. Biz sustukça talan devam edecek. Sadece Kazdağları için değil bütün ormanlarımız için harekete geçmeliyiz. Biz sustukça her şeyi yok edecekler. Buralar olmazsa yaşanamaz.”

binler-kazdaglari-nda-613911-1.

KANADA’DAN KAZDAĞLARI MEKTUBUNA YANIT

Kanada merkezli Alamos Gold firmasının Kazdağları’nda yürüttüğü madencilik çalışmaları kapsamında 195 bin ağacın kesilmesine yönelik İzmir Barosu’nun Kanadalı yetkilere yazdığı mektuba, Kanada Başbakanlık Ofisi’nden yanıt geldi. Kanada Başbakanlık Ofisi, mektuptaki taleplerin incelenmek üzere Ticaret Bakanı Carr’a iletildiğini bildirdi.

Kanada Başbakanlık Ofisi İletişimden Sorumlu Müdürü M. Bredeson’ın kaleme aldığı metinde, mektubun, Kanada Uluslararası Ticareti Çeşitlendirme Bakanı James Gordon Carr’a iletildiği ve Bakan Carr’ın konuyu ayrıca değerlendireceği bilgisi verildi.

Açıklamada, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun İzmir Barosu’nun Kazdağları’ndaki altın madeni çalışmaları hakkındaki kaygılarını iletmesinden son derece memnun olduğu belirtilerek, mektup için baroya teşekkürleri sunuldu.