Okullardaki tehlike, MEB’in raporuyla ortaya konuldu. Ülkedeki 2 bin 995 eğitim kurumunun asansörü, “Can güvenliği açısından uygun değildir” etiketi taşıyor, 25 bin okulda yangın merdiveni bile bulunmuyor.

Binlerce asansör tabut niteliğinde

Kocaeli’nde Turgut Reis İlkokulunda 7 yaşındaki Mehmet Ali İ., üzerine demir bahçe kapısı düşmesi sonucu yaralanmıştı.

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı’nca hazırlanan, “Sağlık ve Güvenlik Hizmetleri Değerlendirme Raporu”, çok sayıda okulda kazaya davetiye çıkarıldığını ortaya koydu. Asansör sistemi kurulu 11 bin 556 eğitim kurumunun yüzde 25’inin asansörünün, “Can ve mal güvenliği açısından uygun değildir. Kesinlikle kullanılmaması gerekir” etiketi taşıdığı öğrenildi.

Eğitim ortamlarının güvenliği, Covid-19 salgınıyla birlikte daha da önem kazandı. Okulların sağlık personeli, revir ve temizlik personeli sayıları itibarıyla yüz yüze eğitime hazır olup olmadığı tartışılırken MEB raporu, okullardaki diğer tehlikeleri de günyüzüne çıkardı.

KIRMIZI ALARM

Raporda, insan ya da yük asansör sistemi olan eğitim kurumu sayısının 2020 yılı itibarıyla 11 bin 556 olduğu belirtildi. Bu okullardan 2 bin 995’inin asansöründe, asansörün çok tehlikeli olduğuna işaret eden kırmızı etiket bulunduğu bildirildi. Türkiye genelindeki eğitim kurumlarında bulunan toplam 3 bin 149 asansörün de mavi etiketli yani hafif riskli olduğu kaydedildi. Kullanım açısından herhangi bir risk taşıyamayan eğitim kurumu asansörü sayısı ise raporda, 3 bin 627 olarak ifade edildi.

KAÇAMAYACAKLAR

MEB İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, okulların yangın algılama ve uyarı sistemleri ile yangın merdivenlerine yönelik bilgilere de yer verildi. Yangın algılama ve uyarı sistemi çalışır durumda olan kurum sayısı rapora 18 bin 363 olarak geçti. Yangın merdiveni olan okul sayısının ise 17 bin 501 olduğunu belirten rapor, toplam 25 bin 65 okulun da yangın merdiveni olmadığını gözler önüne serdi. Raporda, “Yangın merdiveni ihtiyacı olmayan” okul sayısı ise 29 bin 450 olarak belirlendi.