Ankara’da toplanan binlerce çiftçi adına konuşan TZOB Başkanı Bayraktar, çiftçilerin üretim maliyetlerinin ucuzlatılması gerektiğini söyledi

Binlerce çiftçi Ankara’da toplandı: Ucuz mazot istiyoruz

Siyasi iktidarın uyguladığı tarım politikaları nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, taleplerini dile getirmek üzere 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara’da toplandı. Binlerce çiftçi üretim maliyetlerinin ucuzlamasını ve ürünlerinin tüketicilere daha düşük fiyattan ulaşmasını istedi.

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’daki Anadolu Meydanı’na gelen binlerce çiftçiye konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iktidara seslenerek çiftçilere verilen desteğin artırılmasını istedi. Bayraktar, çiftçilere verilen her desteğin fazlasıyla ülke ekonomisine kazandırılacağını ifade etti.

Bayraktar’ın gündeminde gıda fiyatları da vardı. Bayraktar, üreticinin ürettiği ürünün aracılar vasıtasıyla 5-6 kat zamlandığını ifade etti ve bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de üretici fiyatlarında düşüş yaşanması halinde üreticiyi tatmin edecek bir fiyattan piyasaya girmesi gerektiğini ifade etti. Bayraktar tarımda planlı üretimin de gerekli olduğunu ifade ettiği açıklamasında bazı ürünlerde gümrük vergilerinin de üreticiyi koruyacak şekilde yükseltilmesi gerektiğini savundu.

Son günlerde kilosu 10 liraya kadar yükselen domates fiyatları ve Rusya ile yaşanan ihracat yasağı krizine de değinen Bayraktar, yasağın Türkiye’deki üreticileri mağdur ettiğini söyledi ve sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Türkiye’nin artık buğday ithal etmemesini istediklerini ifade eden Bayraktar, “Gübre, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçileri zorluyor. Çiftçimiz her türlü desteği hak ediyor. Destekler artarak sürmeli ve çiftçimizin rakipleriyle aynı koşullarda üretim yapması sağlanmalıdır. Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma, ucuz fiyatla ulaşmalıyız. Ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız” şeklinde konuştu.