Binlerce eser bir tık uzağınızda

Haber Merkezi

Tedbirler kapsamında geçici süreliğine ziyarete kapanan kütüphaneler, 56. Kütüphane Haftasını sosyal medya üzerinden kutluyor. Yurt içi ile yurt dışında birçok üniversite ve belediye tarafından oluşturulan dijital kütüphaneler de bu dönemde evde kalan kitapseverlerin ziyaretine açılıyor.

■ İstanbul Teknik Üniversitesi birçok kaynak ve esere kutuphane.itu.edu.tr adresinden ulaşılabileceğini açıklandı.

■ Marmara Üniversitesi, koleksiyonlarında bulunan nadir eserleri, kutuphane.marmara.edu.tr adresinden okuyuculara açtı.

■ Koç Üniversitesi arşivlerini librarydigitalcollections.ku.edu.tr adresinden meraklılarına sundu.

18 bini aşkın gazete dijitalde

■ İstanbul Üniversitesi, ‘Gazeteden tarihe bakış projesi’ kapsamında 18 bini aşkın gazete dijital ortama aktararak, kullanıcılarla buluşturdu. 1928-1942 yıllarına ait Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe gibi değişik dillerde yayınlanan gazetelere nek.istanbul.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.

■ Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nin, digitalarchive.boun.edu.tr bağlantısından da kütüphaneye bağışlanmış veya üniversite tarafından edinilmiş özel ve kurumsal arşivlere erişilebiliyor.

Belediyelerden kütüphane

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Atatürk Kitaplığı’ndaki yazma eserler, yabancı dil kitapları, süreli yayınlar ve makaleler gibi pek çok kaynağa ataturkkitapligi.ibb.gov.tr linkinden erişim sağlanabiliyor.

■ Avcılar Belediyesi ise 22 bin kitabın yer aldığı dijital kütüphane ‘Oku Avcılar ’ uygulamasını hizmete açtı.

***

Pera Müzesi de dijitalde

binlerce-eser-bir-tik-uzaginizda-711094-1.

Pera Müzesi, ev sahipliği yaptığı sergilerin kataloglarından önemli bir seçkiyi ‘Dijital yayınlar’ başlığı ile web sitesinde ücretsiz olarak erişime sunuyor.
Müzenin dijital yayınları arasında, Osmanlı Dönemi’nden günümüze Türk resim sanatının farklı dönemlerini mercek altına alan sergilerden farklı coğrafyaların öncü sanatçılarına ve genç temsilcilerine odaklanan sergilere, çok çeşitli konularda kitaplar yer alıyor.