Binlerce göçmen geliyor

HABER MERKEZİ

Afganistan'da gerilim sürerken her gün sayıları giderek artan Afgan göçmenler, gruplar halinde İran’a, oradan da Türkiye'ye geçiş yapıyor. Sıcak havalara aldırış etmeyen göçmenler, Türkiye'ye Van ve Doğubayazıt üzerinde geçiş yaparak, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli illerine ulaşıyor. Son olarak Van'ın Erciş ilçesinde göçmenlerden 73’ü daha alıkonuldu. Topraklı Mahallesi'nde durdurulan bir minibüste yapılan kontrollerde 50 Afganistan uyruklu göçmenin bulunduğu tespit edildi. Yasa dışı geçişi organize ettiği iddiasıyla gözaltına alınan N.Ç, işlemlerin ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Aşağıgöze Mahallesi'ne bağlı İncesu mezrasında da ülkeye yasa dışı yollarla girdikleri iddia edilen 23 Afganistanlı daha alıkonuldu.

İki önemli sınır kapısı Taliban’da

Öte yandan Taliban yönetimi, 8 Temmuz'da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını ele geçirdi. Uzmanlar, söz konusu saldırıların hızı ve ölçeği konusunda şaşkınlık yaşayan hükümetin, isyancıların şartları üzerinde müzakere etmek zorunda kalabileceği görüşünde. Hükümet, geçtiğimiz günlerde Taliban'ın 7 bin mahkumun serbest kalması şartıyla 3 aylık ateşkes teklif ettiğini duyurmuştu. Taliban'ın istekleri arasında ayrıca liderlerinin isimlerinin Birleşmiş Milletler kara listesinden çıkarılması da var.

Müzakereler yeniden başladı

Ülkede şiddeti sonlandırmak amacıyla geçen sene başlayıp Şubat 2021'de kaderine terk edilen Afganlar arası müzakereler, Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başladı. Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah halkın geleceği, savaşı sona erdirmek ve siyasi bir çözüme ulaşmak için her iki tarafın da tüm gücüyle çalışması gerektiğini belirtti. Abdullah, barışa ulaşmak için iki tarafın da bazı fedakarlıklar yapması gerektiğinin altını çizdi.