Çalışma Bakanlığı’nın verileri, her yıl binlerce işçinin ölümüne neden olan iş cinayetlerinden ders alınmadığını ortaya koydu. Programlı teftişlerde ise 86 işyerinin kapısına ‘hayati risk’ barındırdığı için kilit vuruldu.

Binlerce işçinin hayatı risk altında
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye’nin kanayan yarası iş cinayetleri, hemen her yıl binlerce emekçinin yaşamını yitirmesine yol açtı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2022 yılındaki iş cinayetleri bilançosuna göre, 2022’de en az bin 843 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Ankara'nın merkezinde Pasifik İnşaat tarafından yapımına devam edilen Merkez Ankara Projesi şantiyesinde fırtına nedeniyle devrilen kolon kalıbının altında kalan stajyer inşaat mühendisi Taha Öztürk’ün ölümü, 2022’deki iş cinayetlerinin en çarpıcı örneklerinden birini oluşturdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, “6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu” kapsamında yaptığı teftişlerin ardından hazırlanan sonuç raporu, kâr hırsıyla hareket eden patronların iş cinayetlerinden ders almadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Raporda, çalışma izni olmadan çalıştırılan yabancıların sayısının fazlalığı ile kritik sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan zafiyet ortaya konuldu.

İŞYERLERİ GÜVENSİZ

Bakanlık’ın verilerine göre, 2022 yılında çalışma izni olmadan çalışan toplam 7 bin 578 yabancı tespit edildi. İzinsiz yabancı çalıştırdığı tespit edilen 4 bin 115 işverene de toplam 116 milyon 672 bin 39 TL’lik para cezası kesildi. 2022’de işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden yürütülen 2 bin 81 program dışı teftişte ise toplam 356 işyerinde işçi sağlığını yok sayan uygulamalar belirlendi. Toplam 47 işyerini ise işçi sağlığı ve güvenliği açısından çok riskli görülerek kapatıldı.

DENETİM SONUÇLARI

Raporda, programlı teftişlere yönelik veriler de paylaşıldı. Bazı sektörlere göre denetim sonuçları ise şöyle kaydedildi:

• Gıda sektöründe faaliyet gösteren 379 işverene ceza kesildi, bir iş yerinin de “Hayati tehlike oluşturan” husus tespit edildiği için faaliyetleri sonlandırıldı.

• Kimyasal madde bulunduran sekiz işyerinin faaliyetlerinin, çalışanlar için hayati tehlike söz konusu olduğundan durdurulması yönünde karar alındı.

• Madencilik sektöründeki toplam 30 işyerinin kapısı, “Çalışanlar için hayati tehlike oluşturan husus tespit edilmesinden” dolayı mühürlendi.

• Yapı sektöründeki işyerlerinde yürütülen çalışmalar kapsamında kapatılan 52 işyerinde, “Çalışanlar için hayati tehlike riski” olduğu belirtildi.