Binlerce kız kardeşimiz cinsel saldırıya maruz bırakıldı: Başınızı Etiyopya’ya çevirin!

BirGün/KADIN

Bu hafta feministin çantasını Etiyopya’da, Tigraylı kız kardeşlerimizin duyulmayan çığlığıyla açıyoruz. Etiyopya’da federal hükümetinin Tigray eyaletine karşı Kasım 2020’de başlattığı ve ‘Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) yok olana dek sürdüreceğini’ söylediği savaş devam ediyor. ve Eritre Savunma Kuvvetleri’nin (EDF) de Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri’ne (ENDF) destekte bulunduğu Tigray Savaşı’nda cinsel saldırı, savaş silahı olarak kullanılıyor. Cinsel saldırıya tanık olan ya da saldırıya maruz bırakılan kadınlara yardım etmeye çalışanlara da ateş açıldığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Çatışmada Cinsel Şiddet Genel Sekreterliği, Tigray’da insanların aile üyeleriyle cinsel ilişkiye zorlandığını ve temel ihtiyaçlarına ulaşabilmeleri için tecavüze maruz bırakıldığını açıkladı. Birleşik Krallık Parlamento Üyesi Helen Hayes’a göre mart itibarıyla 10 bin kişi cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Tigray merkezli kadın hakları grubu Yikono, ‘tecavüz’lerin savaş silahı olarak kullanıldığını bildirdi. Yikono’nun açıklamasında “İnsanların morallerini bozmak, onları tehdit etmek ve savaştan vazgeçirmek için cinsel saldırıda bulunuyorlar” denildi. Nisan ayında Tigray Geçiş Hükümeti Halk Sağlığı Başkanı Dr. Fasika Amdeselassie, savaşın başından beri hastanelere en az 829 cinsel saldırı vakasının bildirildiğini söyledi.ırakılan bir kız kardeşimiz, saldırıların Tigray kültürünü yok etmek için yapıldığını söyledi. Kız kardeşlerimiz bir çeşit soykırıma uğruyor. Başınızı Tigray’a çevirin kız kardeşlerimiz aylardır Etiyopya askerleri tarafından esir alınıyor, işkence görüyor.

Kız kardeşlerimize yönelik saldırıları görmezden gelen Etiyopya ve Eritre hükümetleri, pişkince saldırıları yalanlıyor. Etiyopya ve Eritre hükümetleri bir an önce askerlerini geri çeksin ve cinsel saldırı faillerini yargılayıp cezalandırsın.