Etkinlikle ilgisi olmamasına rağmen Peru'daki Dünya Miras Alanları Genel Kurulu'na katılan BELTUR Yönetim Kurulu Üyesi Demirhan’a, tam 35 bin 751 lira harcırah ödendi

Binlerce liralık harcırah!

UĞUR ŞAHİN | @uugurs
ugursahin@birgun.net

Sayıştay'ın 2015 yılı denetim raporu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı BELTUR'da yaşanan usulsüzlükleri bir kez daha gözler önüne serdi. Sayıştay, BELTUR Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demirhan’a, etkinlikle ilgisi olmamasına rağmen geçen yıl Peru'da 13'üncüsü düzenlenen 'Dünya Miras Alanları Kongresi'ne' katıldığı ve Demirhan’a BELTUR tarafından skandal meblağlarda harcırah ödemesi yapıldığını tespit etti.

Sayıştay'ın raporuna göre, BELTUR Yönetim Kurulu Üyesi Demirhan’ın da yer aldığı beş kişilik heyet, Peru’nun Arequipa şehrinde düzenlenen Dünya Miras Alanları etkinliğine katıldı.

Aynı zamanda İBB Sit Alanları Daire Başkanı olan Demirhan’a, BELTUR ile ilgili olmayan etkinlik için Business Class uçak bileti, beş yıldızlı otel ve V.İ.P araç kiralama ile tercümanlık ücreti olarak 35 bin 751 lira ödendi. Raporda, uçak biletleri ile tercüman ücretlerinin Hena isimli firmadan alındığını, fakat firmanın nasıl seçildiği konusunun belirsiz olduğu ifade edildi. Firma seçiminde, ihale yapılmadığının da altı çizildi.

35 bin liralık seyahat
Yapılan harcamanın kanuna aykırı olduğunun vurgulandığı Sayıştay raporunda, ayrıca İBB tarafından da heyete harcırah ödemesi yapıldığına dikkat çekildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: "Büyükşehir Belediyesince düzenlenen harcırah evrakları ile BELTUR A.Ş tarafından ödenen evraklar ile seyahat acentasından alınan fatura ayrıntılarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda; İBB tarafından görevlendirilen 5 kişiden oluşan heyet üyelerinin tümü için onayda yer almasına ve ödemesi mümkün olmamasına rağmen Business Class uçak bileti gideri ile lüks otel, business araç transfer, tercümanlık ücreti dahil kişi başı 35.751.00 tl üzerinden yurt dışı seyahat ücretinin komisyon da hesaplamak suretiyle firmaya ödendiği yurt dışı gündeliklerin ise yine Belediye tarafından kişilere ayrıca verildiği anlaşılmıştır"

BELTUR, Sayıştay'a savunma olarak, ilgili tutarın yönetim kurulu üyesinden tahsil edileceğini belirtti.

Sayıştay ise, konunun takipçisi olacağını ifade etti.