Zonguldak ve Bartın’da 3 bine yakın maden işçisi, maden ocaklarından çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, TTK’ye ait sahaların parça parça özelleştirilmesinin yolunu açan 58’inci maddenin torba tasarıdan çıkarılmasını istiyor

Binlerce madenci kendini maden ocağına kilitledi!

Zonguldak ve Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) ocaklarında çalışan 3 bine yakın maden işçisi, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto etmek için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, özelleştirmenin önünü açan 58’inci madde tasarıdan çıkarılana dek eylemi sürdüreceklerini duyurdu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarının “TTK ve Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” şeklindeki 58’inci maddesi, Zonguldak’ı ayağa kaldırmıştı. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla (GMİS), geçen perşembe günü binlerce madenci, bu maddenin tasarıdan çıkarılması için miting yaparak Ankara’yı uyarmıştı. Bu mitingin ardından GMİS yönetimi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu arasında yapılan görüşmeden sonuç alınamamıştı.

Maden işçileri, dün yine aynı taleple maden ocaklarından çıkmama eylemi başlattı. TTK’nin Üzülmez, Gelik, Karadon, Amasra ve Kandilli ocaklarında gece 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine karşın yer üstüne çıkmadı. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerinin kendilerinin örgütlenerek bu eylemi başlattığını söyledi.

Gündüz vardiyası da destek verdi

Kandilli’deki Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı ocakta gece vardiyasında çalışan ve yerin 170 metre altındaki ocaktan çıkmayan 160 işçiye, gündüz vardiyasındaki işçiler de yer altına inerek destek verdi. Ocağın önünde açıklama yapan GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, şunları kaydetti:

“58’inci maddenin çıkış amacı, hepimizin bildiği üzere TTK uhdesinde bulunan maden ruhsatlarının bölünerek mülkiyeti ile birlikte diğer müteşebbislere verilmesi. Bir nevi özelleştirme. Gece vardiyasındaki arkadaşlarımız bu maddenin bu hafta içerisinde Meclis’e geleceğini, geç kalmak istemediklerini, bu sabah itibariyle ocaktan çıkmayacaklarını ifade ettiler. Bizler de kendilerine bu işi diyalog ile masa başında çözmek istediğimizi söyledik. Bugün genel merkez önünde buluşacaktık, çarşamba günü de Meclis’te tüm muhalefet milletvekilleriyle birlikte basın açıklaması yapacaktık. Fakat madenci arkadaşlarımız daha önceki yasalarda olduğu gibi hükümetin bunu alelacele gecenin bir vakti geçirebileceği endişesiyle şu anda kendilerini yer altına kilitlediler. Sendika olarak arkadaşlarımızın aldığı kararın her zaman arkasındayız.”

Söz konusu maddenin Zonguldak’ın sonu olacağını vurgulayan Eşitmez, “Bu madde, ölümlü iş kazalarını artıracak. Özel sektör demek ölüm demek. O nedenle bu maddenin bir an evvel geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

TTK’ye işçi alınsın

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir de Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Asma-Dilaver işletmesinde, gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak, eylem yaptığını söyledi. Demir, yapılması gerekenin özelleştirme değil TTK’ye işçi alınması olduğunu ifade etti.

CHP’li Demirtaş’tan maden işçilerine destek

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde bulunan TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, yer altında eylem yapan işçilere destek verdi. Demirtaş, “Madenlerin özelleştirilmesi; Zonguldaklının aç kalması demek. Bu madde geri çekilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini düşünüyorum. Buradan Enerji Bakanı’na tekrar sesleniyorum, Zonguldaklıyı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan, TTK’nın özelleştirilmesinden kaçının” dedi. Demirtaş, CHP olarak parlamentoda torba yasa tasarısının geçmemesi için direneceklerini duyurdu.

Albayrak: Manipülasyon

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise TTK ile ilgili manipülasyon yapıldığını iddia ederek, “Hiçbir şekilde özelleştirme amacı, kurumları kapatma amacı gütmeyen, mevcut çalışanları işten çıkarmayı bırakın, biz diyoruz ki bunların sayısını artıracağız” dedi.

***

ÖDP: TORBA YASA GERİ ÇEKİLMELİ

TTK’nin özelleştirilmesi sürecinin Bakanı Berat Albayrak tarafından yürütüldüğünü belirten ÖDP, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:“TTK’siz bir madencilik daha çok taşeron, daha çok sömürü ve daha çok ölüm anlamına gelecektir. Madencilerin bugün başlattığı onurlu direniş işte bu yaşanacaklara karşı isyandır. Madencinin sönmeyen ışığı bir kez daha tüm emekçilere yol göstermeye hazırlanıyor. Madencilerin sesine kulak vermeli, TTK’nin özelleştirilmesinin önünü açacak olan Torba Yasa geri çekilmelidir.”

***

Madende gaz sızıntısı: 6 işçi hastaneye kaldırıldı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde bir linyit madeni ocağında 6 işçi sızan gazdan etkilendi. Ferhat köyündeki linyit ocağında 35 işçinin çalıştığı sırada ölçüm cihazının alarmı çalmaya başladı. Bunun üzerine işçiler ocağı tahliye etti. Tahliye sırasında gazdan etkilenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İşçilerin durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ermenek’te 3 yıl önce bir ocağı su basmış, 18 işçi yaşamını yitirmişti.