Binlerce metal işçisinden patronlara sert uyarı

Ali Eray Çelik

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen ve 130 binde fazla işçinin gelecek 2 yıl boyunca ücretini belirleyecek olan toplu sözleşme sürecinde işverenin yüzde 17 zam teklif etmesine karşı Türk Metal Sendikası dün miting yaptı. Kocaeli Perşembe Pazarı Meydanı’nda yapılan mitinge 29 ilden gelen 5 binin üzerinde işçi katılırken, yüksek zam talebi bir kez daha dile getirildi. İşverenin uzlaşmaz tavrının devam etmesi halinde grev yapılabileceğine işaret etti.

Mitingde yapılan açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına da tepki gösterilirken, sendika başkanı Pevrul Kavrak ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Açıkladığınız o enflasyon rakamları, gerçeği yansıtmıyor. Siz bu rakamları nereden alıyorsunuz? Söyleyin de biz de oradan alış veriş yapalım. Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar, sözleşme masasında bizim karşımıza çıkıyor. Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar yüzünden bizim soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor. Biz fakirleşiyoruz.”

Yapılan açıklamada ekonomik krizin işçiler yaratmamasına rağmen sorunların mağdurunun emekçiler olduğu hatırlatıldı. Kavrak konuşmasında “Artık deniz bitti, bitti. Sakın unutmayın, deniz bizim için biterse, sizin için de bitmiş demektir. Zaman yaklaşıyor, o masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. O masayı miting alanına çevireceğiz. O masada direneceğiz. İşi sokaklara taşımayı da iyi biliriz. Biz, o sokakların yabancısı değiliz. Biz, o sokaklarda büyüdük, o sokaklardan geldik. Gerektiğinde yine o sokaklara döneriz, mücadelenin kralını veririz” dedi.