Deprem Yönetmeliği’nden önce inşa edilmiş 31 bin 307 okul var. Ancak son 10 yılda yalnızca 5 bin okul test edildi. Binlerce okulun risk durumu ise belirsiz.

Binlerce okul depreme dayanıklı mı, bilinmiyor

MUSTAFA BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2011-2022 yılları arasında 5 bin okulun depreme dayanıklılık testinden geçirildiğini, bin 500 okulun depreme dayanıklı olmadığı için yıkıldığını açıkladı. Buna karşın ülkede, Deprem Yönetmeliği’nin yayımlandığı 2007 yılından önce inşa edilmiş 31 bin 307 okul bulunuyor. Bu okulların çoğunun ne derece riskli olduğu bile bilinmiyor. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bakanlık bu konuda şeffaf olmalı. Çocuklarımızın can güvenliğini tehdit eden okullar ivedilikle güçlendirilmeli” diyor.

2 BİN OKUL GÜÇLENDİRİLDİ

CHP’li Tutdere, Meclis’e verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e bugüne dek ülke genelinde kaç okula deprem dayanıklılık testinin yapıldığını, kaçının bu testi geçtiğini sordu. Tutdere ayrıca, son 10 yılda depreme karşı dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılan, yıkımına karar verilen, depreme karşı güçlendirilen okul sayılarının açıklanmasını istedi.

Önergeyi yanıtlayan Bakan Özer, 2000 yılı öncesinde yapılan ve kullanım ömrünü doldurmamış binaların incelenmesine öncelik verildiğini belirtti. Depreme dayanıksız olduğu belirlenen binalardan teknik ve ekonomik açıdan uygun olanların güçlendirildiğini kaydeden Özer, güçlendirilmesi mümkün olmayanlarının ise yıkıldığını ifade etti. Bu kapsamda son 10 yılda 5 binden fazla eğitim kurumuna deprem dayanıklılık testi yapıldığı bilgisini veren Özer, 2 binin üzerinde eğitim kurumunun depreme karşı güçlendirildiğini, bin 500 eğitim kurumunun ise depreme dayanıklı olmadığı için yıkıldığını kaydetti.

Yanıtı BirGün’e değerlendiren Tutdere, bakanlığın ucu açık yanıtlar verdiğini söyledi. Tutdere, “2007 yılından, yani deprem yönetmeliğinden önce inşa edilen ülkemiz genelindeki 31 bin 307 adet okulun deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı, güçlendirme ihtiyacının bulunup bulunmadığı hususunda şeffaf bir açıklama yok. Bu durumda binlerce okul binasının depreme dayanıklılığı konusunda bir bilinmezlik söz konusu” dedi.

CHP Milletvekili Tutdere bakanlığa, “Çocuklarımızın can güvenliğini tehdit eden, depreme dayanıksız okulları ivedilikle güçlendirin veya yenileyin” çağrısı yaptı.