Koronavirüse karşı geliştirilen BioNTech aşılarının kurucusu bilim insanı Prof. Dr. Özlem Şahin’in eşi Prof. Dr. Uğur Şahin, Forbes’un 2021 ‘dolar milyarderleri’ listesine girdi.

BioNTech'in kurucularından Uğur Şahin, Forbes'un milyarderler listesine girdi

Forbes dergisinin her yıl düzenlenen ‘dolar milyarderleri’ listesine bu yıl sağlık sektöründen 40 kişi dahil oldu.

Pfizer/BioNTech ortaklığında koronvirüse karşı geliştirdikleri aşılarla toplamda 4 milyar doların üzerinde servete sahip olan bilim insanı Dr. Özlem Türeci'nin eşi Prof. Dr. Uğur Şahin, Forbes’un ‘dolar milyarderleri listesine’ 727’nci sıradan kendisine yer buldu.

Forbes'un yayımladığı listeye göre son 1 yılda dünya genelindeki dolar milyarderi sayısı 660 kişilik artışla 2 bin 755'e ulaştı. Milyarderlerin toplam serveti ise 5.1 trilyon dolarlık artışla 13.1 trilyon dolara yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve insan hakları örgütlerinin aşı üzerindeki telif haklarının kaldırılması yönündeki çağrıları ilaç şirketleri tarafından henüz karşılık bulmuş değil.

İlaç şirketlerinin her gün daha da zenginleştiği bir dünyada yoksul ülkeler henüz nüfuslarının yüzde 10’unu bile aşılayamadı.

COVAX’IN DAĞITTIĞI AŞI MİKTARI ABD’NİN UYGULADIĞINDAN 5 KAT DAHA AZ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından derlenen verilere göre, son iki hafta içinde 2 milyona yakın COVAX dozu, dünyadaki 92 ülkeye gönderildi.

Dünyadaki aşıya erişimin daha adil olması amacıyla kurulan COVAX eliyle Mart ayına kadar yoksul ülkelere ulaştırılması beklenen aşı miktarı 100 milyonken bu sayı şimdilik sadece 38 milyon civarında kaldı. Ancak bu sayı ise ABD’de yapılan aşı miktarının neredeyse 5 katı daha az.

“PANDEMİDE KAR AMACI GÜDÜLEMEZ”

9 Nisan Dünya Sağlık Günü'nde Avrupa Sol Partisi, herkes için tedavilere ve aşılara güvenli erişim talebininde bulunmuştu.

Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yayımlanan bildiride, sağlığa erişim hakkının öneminin bu dönem çok daha iyi anlaşıldığı belirtilmişti. Salgından çıkış yolunun ancak daha özverili çabalarla, büyük ilaç şirketlerinin değil, kamucu bir sağlık sistemi ile gerçekleşebileceği belirtilmişti. Avrupa Sol Partisi bir milyon kişiyi “Tedavi haktır, pandemide kâr amacı güdülemez” kampanyasını imzalamaya çağırmıştı.