BİP'le ilgili ortaya çıkan bir patent başvurusuna göre, uygulama kullanıcıların mesajlarını analiz ederek şarkı önermeyi planlıyor. Patent başvurusu uygulamanın kişisel verileri koruma noktasında WhatsApp'ın dahi kat kat gerisinde olduğunu düşündürdü.

BİP'ten tuhaf patent başvurusu

WhatsApp’ın kişisel veri sözleşmesi büyük ses getirmiş, kullanıcılar uygulamadan çıkarak tepkilerini göstermişti. ABD’li Facebook’a ait mesajlaşma uygulaması gelen tepkiler sonrasında kısmen geri adım atmıştı.

Kullanıcılar ise Telegram, Sinyal ve AKP'lilerin yönlendirmesiyle de BİP'e geçiş yapmıştı.

Ancak BİP uygulaması, bırakın kişisel verilerin gizliliğini korumayı, mesajları analiz ederek kullanıcıların duygu durumunu öğreneceği bir sistemi kurmak için patent başvurusu bile yaptı.

Uçankuş’un ortaya çıkardığı olayda 4 Kasım 2020 tarihli Bir Müzik Öneri Sistemi başlıklı patent başvurusu belgelendi.

bip-le-ilgili-ortaya-cikan-basvuru-gorenleri-saskina-cevirdi-831837-1.bip-le-ilgili-ortaya-cikan-basvuru-gorenleri-saskina-cevirdi-831838-1.

Güvenlik ve saydamlık konusunda doyurucu açıklamaları bulunmayan, “yerli” olma iddiasıyla ortaya çıkan ve dünya genelinde olmasa da Türkiye'de gündeme gelen “Bip” ve “Dedi” gibi bazı uygulamalar, açık kaynak kodlu ya da özgür yazılım olmamaları nedeniyle kullanıcılara güven vermiyor. Ayrıca hiçbir üçüncü tarafla veri paylaşmamak gibi bir taahhütleri de söz konusu değil.