İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ceylan, bipolar bozukluğa neden olan ve bozukluğun ortaya çıkardığı değişiklikleri anlamaya ve açıklamaya yönelik çalışmasıyla, uluslararası ödüle layık görüldü

Bipolar bozukluk üzerine yaptığı çalışmayla uluslararası ödüle layık görüldü

BERKAY SAĞOL

Dünya genelinde çok sayıda bilim insanı arasından seçilerek, Uluslararası Bipolar Bozukluk Derneği’nin (ISBD) verdiği "Genç Araştırmacı Ödülü"nü alan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ceylan, Türkiye'de bu ödülü kazanmayı başaran üçüncü kişi oldu.

Amerika’nın Chicago şehrinde yapılması planlanan ödül töreni ise, koronavirüs nedeniyle Haziran ayında online olarak gerçekleştirilecek. Derneğin kurucusu Samuel Gershon adına verilen ödülü almanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Dr. Ceylan, ödülü kazandığında bu doğrultuda çalışmaya devam etmeye bir teşvik olarak yorumladığını söyledi.

'BU ŞEKİLDE İNCELEME YAPAN İLK ÇALIŞMA'

Ödül aldığı çalışma hakkında bilgi veren Dr. Ceylan, "Ödüle 'Bipolar Bozuklukta mikroRNA Değişimlerinin İncelenmesi' başlıklı projenin sonuçlarını paylaştığı makale ile başvurdum. Makalede sonuçlarını paylaştığımız araştırma, manik depresif hastalık adıyla da bilinen bipolar bozukluk ile ilgiliydi. Bipolar iki kutuplu anlamına geliyor. Bipolar bozuklukta kişi bir uçta mani adını verdiğimiz coşku ve taşkınlık dönemleri, diğer uçta depresyon adını verdiğimiz çökkünlük dönemleri yaşar. Bu dönemler ilaçlı ve bazen hastanede yatarak tedavi gerektirir. Kişi bu dönemler dışında normal yaşamını sürdürür. Bu bozukluk toplumun yüzde 2-3’ünü etkiliyor ve ülkemizde 1.5 milyondan fazla kişinin bipolar bozukluğu olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.

Dr. Ceylan çalışmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bipolar bozukluğun hem genetik hem de çevresel nedenlerinin bulunduğunu biliyoruz. Ancak bozukluğa neden olan ya da bozukluk sırasında ortaya çıkan biyolojik değişiklikleri bütünüyle bilmiyoruz. Bu araştırma o değişiklikleri anlamaya ve açıklamaya dönük çalışmalarımızdan biriydi. Eksozomlar biyolojik moleküllerin hücreler arası iletiminden sorumlu olan 'biyolojik kargo taşıyıcıları' olarak düşünülebilir. MikroRNA’lar genetik düzenleyici moleküllerdir. Çalışmada, hücreler arası kargonun içindeki mikroRNA miktarlarını belirledik. Bu çalışma, bipolar bozukluğu olan bireylerin kan örneklerinde eksozomal mikroRNA’ları inceleyen ilk çalışma oldu.

'YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALARA REFERANS OLACAK'

Bipolar bozukluk ve depresyonla ilgili çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Dr. Ceylan, "Bilimsel alanda, her bir çalışmayı bir damla gibi düşünmek lazım. Tek başına bir anlamı olmaz, ama kendisinden sonrakiler için yol gösterir. Bu çalışma, daha sonra yapılacak benzer çalışmalara referans olacak diye düşünüyorum. Ödüller motivasyona katkı sunuyor elbette. Ödülü kazandığımı öğrendiğimde, bunu bu doğrultuda çalışmaya devam etmeye bir teşvik olarak yorumladım. Bipolar bozukluk ve depresyon ile ilgili çalışmalarıma devam ediyorum. Gücüm yettiğince, insanın ruh sağlının bozulmasına neden olan ya da ruh sağlığındaki bozulmalara eşlik eden biyolojik süreçleri açığa çıkarmak için çalışmaya devam etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

'GÜÇLÜ BİR MESLEK ÖRGÜTÜ KRİZ DURUMLARINDA ETKİLİ İŞLER YAPMALIDIR'

Covid-19 salgınında Türkiye Psikiyatri Derneği'nin gönüllülerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Ceylan, "Meslek örgütümüz, salgın nedeniyle sağlık çalışanlarının ruhsal destek gereksinimi duyacağını öngörerek çok güzel bir dayanışma örneği oluşturdu. 200 civarı meslektaşım bu sürecin parçası oldu ve 7 gün 24 saat açık bir telefon hattı kuruldu. Yüzlerce sağlık çalışanı bu hizmetten faydalandı ve hat çalışmaya devam ediyor. Bence bununla ilgili olarak vurgulanması gereken en önemli şey, güçlü bir meslek örgütünün kriz durumlarında ne kadar etkili işler yapabildiğidir. TPD’nin çalışma birimleri salgın nedeniyle ortaya çıkabilecek ruh sağlığı sorunlarıyla baş edilebilmesi için kullanılmak üzere çok sayıda belge ve video hazırladı. Dernek bu çalışmaları web sitesindeki, koronavirüs ile ilgili özel bir sekmede sağlık profesyonellerine ve halka açık olarak paylaşıyor" dedi.