Avrupa İstatistikleri Ofisi'nin 'Avrupa'da Ev Sahipliği ve Kiracılık Oranları' verilerine göre Türkiye, ev sahipliği oranında 38 ülke arasında sondan dördüncü sırada yer alıyor. Veriler, Türkiye'de ev sahibi olma oranlarının 2006-2020 yılları arasında giderek düştüğünü de ortaya koyuyor. Ülkede ev sahibi oranı 2020'de son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bir AKP eseri: 2020'de ev sahibi olma oranı son 16 yılın en düşüğü

AKP iktidarı seçimlere doğru 'sosyal konut' projesiyle gündemi kendi lehine değiştirmeye çabalarken, Türkiye'de son 14 yılda ev sahipliği hızla geriledi. Bu gerileme, Avrupa İstatistikleri Ofisi'nin (Eurostat) ev sahibi ve kiracı olma durumuna ilişkin istatistiklerinde gözlemlenebiliyor.

Doğruluk Payı'nın Eurostat'tan derlelediği Türkiye'ye dair en güncel verilerin dahil olduğu söz konusu istatistiklere göre, Avrupa Birliği ülkeleri arasında insanların üçte ikisinden fazlası kendi evlerinde yaşarken Türkiye 38 ülke arasında sondan dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'de yurttaşların yüzde 57,9'u ev sahibiyken yüzde 42,1'i kirada yaşıyor.

Ev sahipliği oranının en yüksek olduğu 3 ülke arasında ise yüzde 96,3 oranıyla Arnavutluk, yüzde 96,1 oranıyla Romanya ve yüzde 92,3 oranıyla Slovakya yer alıyor.

KİRA VE EV FİYATLARINDA BİRİNCİYİZ!

Verilere göre İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında kira ve ev fiyatları endeksinde 1'inci sırada yer alan Türkiye'de ev sahibi oranı da 2020'de son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tablo 1Tablo 1

'Yaşam koşulları istatistiklerine' göre ise “sızdıran bir çatı, nemli duvarları, zemin, temel veya pencerelerde çürümeler olan bir konutta yaşayan toplam nüfus” oranında Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor.

Tablo 2 Tablo 2

DERİNLEŞEN BARINMA KRİZİ

Öte yandan Türkiye son yıllarda giderek derinleşen bir barınma krizi yaşıyor. Yurttaşlar yüksek fiyatlar sebebiyle kiralayacak ev bulamazken öğrenciler de yurtların kapasitesizliği sebebiyle bir odada 4-5 kişi barınmaya çalışıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sosyal konut' olarak duyurduğu söz konusu proje ise yurttaşları yıllarca ödemek zorunda kalacakları bir borç yükünün altında bırakacak.