"Bir aradayız, yaşamı savunuyoruz”

BİRGÜN EGE

Kadınlar, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir araya geldi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde buluşan kadınlar, yürüyüş gerçekleştirerek açıklama yaptı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbayda katıldı.

İKP adına basın açıklamasını Nazlıcan Özdemir ve Nuray Öztürk okudu. Yapılan açıklamada,“Kriz, şiddet, erkek egemen sistem, pandemi ve deprem de bir arada olduklarını yaşamı savunuyoruz. Türkiye’de kadınların ve Lgbti+ bireylerinin şiddete uğramadığı, vahşice katledilmediği, evde, işyerlerinde, sokakta şiddet görmediği, çocukların istismara maruz kalmadığı tek bir gün bile yok. Ekonomik kriz, savaş, pandemi ve deprem her yeni gelişmeyle şiddete maruz bırakıyor’’ denildi.

bir-aradayiz-yasami-savunuyoruz-809279-1.

Açıklamada ‘’İstanbul sözleşmesi feshedilsin diyenler, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenler, krizin yükü en çok biz kadınların omuzlarına yüklenirkenkadın istihdamını arttırıcı politikalar yerine nafaka hakkına göz dikenler, şiddeti, tacizi, cinsel saldırıyı, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarınasaldırıyor. Bu şiddeti önleyecek mekanizmaları oluşturacak İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa, nafaka hakkı tartışmaya açılıyor.Bahsedilen bizim haklarımız, bizim yaşamlarımızdır. Yaşamımızı ve haklarımızı her yerde, her koşulda savunacağız’’ ifadeleri kullanıldı.

bir-aradayiz-yasami-savunuyoruz-809280-1.

Son olarak şu ifadelere yer verildi: “İzmir de gerçekleşen depremde en çok kadınlar ve çocuklar etkilendi. Biz kadınlar bu enkazı kaldırıp, yerine eşit, özgür, insanca yaşayacağımız bir dünya kuracağız.’’