KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Eskişehir Temsilciliği, DSİ 3. Bölge önünde basın açıklaması yaptı. Ücretlerinin enflasyon altında ezildiğini söyleyen ESM Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Kurtçu, “Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk” dedi.

‘Bir avuç azınlık dışında artık kimsenin dayanacak gücü kalmadı, nefes alamaz hale geldik’

KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Eskişehir İl Temsilciliği, DSİ 3. Bölge önünde ‘Geçinemiyoruz’ konulu basın açıklaması yaptı. Alım gücünün her geçen gün azaldığını söyleyen ESM Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Kurtçu, enflasyonun yüzde 20’lerde açıklansa da gerçek enflasyonun yüzde 50’nin üstünde olduğunu ifade etti. Her sabah yeni bir zamla uyandıklarına dikkat çeken Kurtçu, insanların ev kiralarını ödeyemez, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini belirtti.

‘NEFES ALAMAZ HALE GELDİK’

“Bize olmayan kaynaklar, silahlanmaya savaşa gidiyor. O nedenle, barış hepimizin acil talebi. Bize olmayan kaynaklar hazine garantili KOİ projeleri aracılığıyla yandaş müteahhitlere gidiyor! Bize bir maaş bile çok görülürken, kaynaklar birkaç maaş birden alan iktidarın bürokratlarına, eşe-dosta gidiyor! Biz fakirleşirken onlar zenginliklerine zenginlik katıyor” diyen Kurtçu, “Bir avuç azınlık dışında artık kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Nefes alamaz hale geldik. Bıçak kemiğe dayandı” ifadelerini kullandı.

“Krizi biz yaratmadık, faturasını ödemeyeceğiz. İktidar derhal istifa etmeli, erken seçim kararı almalıdır” diyen Kurtçu, acil taleplerini şöyle sıraladı:

Çalışanların ücretlerine son iki yılda yaşanan kayıpları telafi edecek şekilde zam yapılmalıdır.

Mal ve hizmetlere son iki yılda yapılan zamlar geri çekilmeli, denetim sağlanmalıdır.

Elektrik, su ve doğalgazın bir kısmı belediyeler ve devlet tarafından karşılanmalıdır.

Herkese yaşanabilir bir “temel gelir güvencesi” verilmesi için bütçeden kaynak aktarılmalıdır.

Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasviyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.

Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay arttırılmalıdır.

Kamu emekçilerinin ek göstergesi 3600’e çıkarılmalıdır.

Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmelidir.

Toplumsal barışı saplayacak acil demokratik adımlar atılmalıdır.

Evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme sistemine geçilmelidir.