İSİG Meclisi’nin ocağa ilişkin iş cinayetleri raporuna göre bir ayda 6’sı sendikalı en az 111 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetinde ölenlerden biri de çocuk.

Bir ayda onlarca iş cinayeti

HABER MERKEZİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin, Ocak 2022’ye dair iş cinayetleri raporuna göre onlarca emekçi hayatını kaybetti. Buna göre bir ayda biri Afganistanlı ve biri Pakistanlı olmak üzere en az 111 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda hakları için direnen 3Teks, Corazon, Karpen, Özkaralar, Aliağa Gemi Söküm, Migros Depo, Yemeksepeti, Özkaplan Halı, Farplas, Pas South, Atlantik Halı, Boyar Kimya, İstanbul Finans Merkezi şantiyesi, Akkuyu Nükleer Şantiyesi, Hicri Ercili işçileri ve aile hekimlerinin direnişleri de selamlandı. Ölümler en çok inşaat, yol, metal, ticaret, büro, eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye, genel işler, konaklama, tarım, orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında meydana geldi. Ocak ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı (yüzde 5,4) sendikalıydı ve sendikalı işçiler metal, kimya ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.

Ölüm nedenlerinde başını trafik ve servis kazası, Covid-19, ezilme, göçük, yüksekten düşme çekti. Raporda, servis kazalarına dikkat çekilerek “Motokurye ölümleri de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında” denildi. Ocak ayında konaklama işkolunda 1 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti. 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen emekçilerin sayısı ise 28 oldu. İş cinayetlerinde ölenlerin 11’i kadın, 100’ü erkek. Yaşamını yitiren kadın işçiler ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

Yaş gruplarına göre ölümler şöyle:

•15-17 yaş grubu: 1 işçi
•18-27 yaş grubu: 15 işçi
•28-50 yaş grubu: 59 işçi
•51-64 yaş grubu: 20 işçi
•65 yaş ve üstü yaş grubu: 8 işçi
•Yaşı öğrenilemeyen: 8 işçi.