Okullarda, 1 aylık kurs ile sertifika alan idareciler iş güvenliği kanunu kapsamında tedbirler alıyor. Uzmanlar, fiziki güvenlik için denetleyici mekanizmalar geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor

Bir aylık sertifikayla güvenlik sağlanamaz

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net @serbaymansur

Kocaeli Derince Turgut Reis İlkokulu’nun bahçesinde oyun oynarken üzerine okulun demir bahçe kapısının devrilmesi sonucunda 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler'in hayatını kaybetmesi okulların fiziki güvenliği konusunda adım atılmadığını ortaya koydu.

Okullarda denetimleri Bakanlık müfettişleri yapıyor. Ama müfettiş mevzuatında yoklama fişleri var, dersin işlenip işlenmediğinin kontrolü, öğretmenin kılık kıyafeti var, gelen giden evrakı denetleme yükümlülüğü var fakat fiziki güvenlik yok.

Okulu denetlemek için bir mekanizma oluşturulmuş değil. Okullarda alınacak güvenlik iş güvenliği kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Buna göre iş güvenliği için 50 ve üzeri çalışan kriteri geçerli. Yani okulda en az 50 öğretmen çalışıyor olmalı.

İş güvenliği için 2017'de kanuni zorunluluk getirildi, okullar için bu zorunluluk iş güvenliği sorumlusu istihdam etme değil bunun yerine okuldan birinin iş güvenliği sertifikasını alması şeklinde yapılıyor. Okuldan seçilen bir isim 1 aylık iş güvenliği sertifikası alarak okulda iş güvenliği konusunda sorumluluk alıyor.

Fiziki güvenliğe ayrı başlık gerek
Çocuk hakları savunucusu Onur Yılmaz, "Okulda iş güvenliği geçerli ama bu fiziki güvenlik anlamına gelmiyor" diyor.
"Okulda sadece çalışanların iş güvenliğine bakılıyor" diyen Yılmaz, "Bir bütün olarak fiziksel güvenliğe bakmıyorlar. Bu iş güvenliği genellikle iş güvenliği ile ilgili tabelalar açıldı mı, çalışanlara bilgi verildi mi gibi şeyler yani bu iş güvenliği mevzuatı okuldaki çocukları kapsamıyor" dedi.

Yılmaz şöyle devam etti: "Okulun demir kapısını denetleyecek kimse yok. Dolayısıyla o alan şu an denetimsiz bir alan. "
Yılmaz, "İş güvenliği uzmanı çocukların güvenliğinden sorumlu değil. Okulların fiziki güvenliği ile ilgili düzenleme yapılmalı, öğrenci ve öğretmenler birlikte ele alınmalı, güvenlik tedbiri bir bütün olarak değerlendirilmeli, bunun için denetleyici mekanizma oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

***

Yasin’in durumu iyiye gidiyor

ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde, sınıfta üzerine kitap dolabının devrilmesi nedeniyle ağır yaralanan ve yoğun bakımda uyutulan 2'nci sınıf öğrencisi Yasin Alkan (7), solunum cihazından ayrıldı. Yasin'in sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

Yoğun bakımda 5 gün uyutulan Yasin Alkan, dün sabah uyandırıldı. Yasin'in kafatasında kırıklar bulunduğu belirtildi. Halen yoğun bakımda tutulan Yasin Alkan'ın kanamasının olmadığı, sağlık durumunun iyiye gittiği kaydedildi.