Uzaktan eğitim sürecinde on binlerce öğrencinin eğitimin dışında kalmasına karşın bakanlık, öğrencilerin 2021 yılındaki merkezi sınavlarda tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı.

Bir buçuk yıl ders almadan sınava girecekler

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN | @mustafamertb_

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan eğitime erişim sorununu yok sayan yeni bir karara daha imza attı. 2021 yılında düzenlenecek merkezi sınavlara girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin tüm müfredattan sorumlu olacağı açıklandı.

Covid-19 salgını nedeniyle dijital platformlara taşınan eğitim, Türkiye’deki öğrenciler arasında var olan eşitsizliği daha da arttırken MEB’in Dünya Bankası’ndan kredi talep ettiği proje için hazırladığı dosyada eşitsizlik kabul edilerek, “Yoksul ile zengin öğrenciler arasında iki yıllık eğitime eş değer bir öğrenme boşluğu var” ifadesi kullanılmıştı.

Her yıl 2 milyonun üzerinde adayın YKS’ye, 1 milyonun üzerinde adayın da LGS’ye girdiğine dikkati çeken CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, merkezi sınavların velilerle birlikte 10 milyon yurttaşı ilgilendirdiğinin altını çizdi. Türkiye’deki eğitim imkanlarına erişim sorununun salgın ile birlikte daha da önemli bir hal aldığını ifade eden Karabıyık, BirGün’e şunları söyledi:

“Eğitimdeki eşitsizliklerin neden olduğu bu fark, eğitim sisteminde doğru planlamalarla çok acil bir şekilde kapatılmalıdır. Aksi halde YKS'deki başarısızlıkların önümüzdeki yıllarda daha da kötüleştiğini görmek hiç de zor olmaz. Çünkü yüz yüze eğitimde en azında okula gidebilen çocuklarımızın bir kısmı uzaktan öğretim imkanlarının tamamından yoksun durumdadır. 2021 yılında yüz binlerce çocuğumuz hiçbir derse katılamadan sınavlara girmek zorunda kalacaktır.”

MAKAS ACİLEN KAPATILMALI

Karabıyık, Türkiye’de zengin ile yoksul arasında eğitim harcamaları açısından 32 kat fark bulunduğunu vurguladı.Karabıyık, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ekonomik krizden etkilenen ailelerin ve öğrencilerin burs ihtiyacı için 2021 yılı bütçesinde bir iyileştirmenin yansımadığı görülüyor. KYK burslarında 2016'da yüzde 21'lik bir artış yapılsa da sonraki artışların son derece yetersiz olması ile verilen burslar her yıl daha fazla enflasyona yenik düştü.”