Bir cinayetin anatomisi!

Danimarka Nedim Yaşar cinayetiyle şoke oldu. Geçen hafta pazartesi gecesi, başkent Kopenhag’da silahla vurulan Yaşar, tanınmış bir radyo programcısı ve yorumcuydu. Yeni piyasaya çıkan otobiyografik kitabıyla gündemdeydi. Bu ilk kitabının tanıtım kokteylinden eve dönerken vurulan tecrübeli radyocu ve yeni yazarın cinayeti şimdi Danimarka polisinin en acil soruşturma konusu.

Türkiye doğumlu Yaşar, dört yaşından itibaren ailesiyle Danimarka’da yaşamaya başladı. Kolay bir çocukluk ve ergenlik dönemi geçirmeyen Yaşar, Danimarka’daki organize suç çetelerine bulaştı. Suç dosyasını çok kabartıp çete liderleri arasına girdikten sonra bir erkek çocuğu olacağını öğrenen Nedim Yaşar, bu işlerden çekilmek istedi. Topluma tekrar kazandırılma programlarından yararlandı.

Yaşar, son senelerde ünü oldukça artmış çok sevilen bir radyo programcısıydı. Son çalışma yeri Radyo 24, cinayetten sonra binanın tepesindeki Danimarka bayraklarını bir günlüğüne yarıya çekti. Yaşar’ın, kendi hayat hikayesini anlattığı kitabı “Rodder” daha basılmadan senenin en çok satılan kitaplar listesine girmeye aday gösteriliyordu. “Rodder” iki anlama geliyor; kökler ve ‘sorun çıkaran’. Yaşar, kitabı gazeteci-yazar Marie Louise Toksvig ile birlikte kaleme almıştı.

Cinayettin ardından Danimarka polisi, ipucu toplamak için halktan resmi olarak yardım istedi. Danimarka Adalet Bakını Soren Pape Poulsen, Twitter’dan bir mesaj yayınlayarak “Bu trajedi bize şu soruyu getiriyor Biz toplum olarak karanlıktan çıkan ve toplum içine giren bazı kimselere doğru koruma olanağı verebiliyor muyuz?” dedi.

Nedim Yaşar, öldürüldüğünde 31 yaşında bir aile babasıydı ve pedagoji okuyordu.

***

İsveçli küçük çevreci BM’de

bir-cinayetin-anatomisi-538381-1.

Greta Thunberg, 15 yaşında İsveçli bir kız çocuğu ocakta 16 yaşına giriyor. Onu diğer yaşıtlarından farklı kılan ise bir iklim eylemcisi olması. Her cuma İsveç Parlamentosu’nun önünde okul grevi yapıyor. Sabah 8’den öğleden sonra 15’e kadar Mynt Meydanı’nda oturuyor. Çoğu zaman yalnız olmuyor. Destekçileri ve onunla fotoğraf çektirmek isteyenler Thunberg’in yanında oluyor. Yeri yaydığı bir yoga halısının üzerine oturan İsveçli çevreci, eylemlerinin ilkine 21 Ağustos’ta başladı. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin önüne geçilmesi için adımlar atılmasını isteyen bu çocuk, sonbahar boyunca devam ettiği eylemiyle tüm dünyadan insanlara hem ilham verdi hem de kışkırttı. Birleşmiş Milletler Greta Thunberg’i geçen hafta sonu Polanya’da başlayan iklim toplantısına davet etti. Katowice’de düzenlenen bu “kader” toplantısında İsveç basının tüm gözü Thunberg üzerinde olacak. Daha önce, İngiltere Parlamentosu’nun önünde oturma eylemi yapması için de davet alan bu kız çocuğu, asperger sendromlu. Hastalığından dolayı her şeyi siyah ve beyaz olarak gören Greta Thunberg, “Genelde asperger sendromluların sorunlu olduğu düşünülür ama ben normallerin sorunlu olduğunu düşünüyorum. Hayatımdaki bu ‘çok normaller’, her zaman iklim değişikliğinin bizim var olma tehdidimiz ve en önemli sorunlarımızdan biri olduğunu söylüyorlar ve buna rağmen eskisi gibi yaşamaya devam ediyorlar” diyor. Çok haklı her şeyi olduğu gibi göremeyen Greta Thunberg değil, bizleriz.

***

Manifestoda ortalık karıştı

Aşırı sağcı Kuzey Gençlik organizasyonunun, 30 Kasım Cuma gecesi İsveç Kralı 12’nci Karl’ın 300’üncü ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlediği gösteride olaylar çıktı. Stockholm’de Kralın Bahçesi Meydanı’nda yaşanan karmaşadan sonra 20 yaşında iki kişi tutuklandı. İzinli bir gösteri için Humlegarden’de toplanan bir grup aşırı sağcı gençlik, 12. Karl’ın heykelinin bulunduğu meydana doğru yürümeye başladı. Metro Gazetesi’nin haberine göre meydanda onları bekleyen orak çekiçli kırmızı bayraklı karşı göstericiler vardı. İki grup arasında sözlü sataşma yaşandı. Kuzey Gençlik’e meydanda açıklama yaptırılmadı. Polis raporlarına göre arbedede 3 kişi hafif yaralandı. Yaralıların üçü de polis. Yaralı polislerin ikisine birer gazı sıkılmış, diğeri darp edilmiş.

***

Kara kışta pedal çevrilecek

Stockholm ili sınırları içindeki 10 belediyenin destek verdiği bir proje kapsamında, belirlenen 500 gönüllü bisikletçi, bütün bir kış, işlerine bisikletle gidip gelecekler. Sürdürülebilinir seyahat şekillerini arttırmak için başlatılan projede amaç, bisikletle işe gidip gelmelerin oranını yükseltmek. 2015’te, 1,5 milyonluk il nüfusunun yüzde 7’sinin bisikletle işe gidip geldiğinin kaydı tutulmuş. Hedef 2030’a kadar bu oranı yüzde 20’ye çıkartmak. Stockholm ili içinde seyahatlerin büyük bölümünün ev iş arası yollarda 5 km olduğu belirlenmiş. Böyle bir mesafe, arabayla karşılaştırılacak olursa bisikletle daha kısa sürede alınıyor. Kampanya için 3 bin başvuru olmuş. Seçilen 500 vatandaşın bisikletlerine, belediyelerce çivili kış lastikleri taktırıldı. 1 Aralık’ta başlayan kampanyaya katılan vatandaşlar, en az 3 kilometre olmak şartıyla haftada 3 kez bisiklet kullanıp bu seyahatlerini de rapor edecekler.