5 yaşındaki Efe, 4 yaşındaki Onur, 7 yaşındaki Muhammet en son da 7 yaşındaki Mihraç, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Sanıklar ceza almadı. HDP’li İmir, “Yaşananlar cezasızlık politikasının bir sonucu” diyor.

Bir çocuğu daha zırhlı araç katletti

Yaren ÇOLAK

Şırnak’ın İdil ilçesinde sokakta bisikletiyle gezen 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu zırhlı aracın kendisine çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Kaza sonucu önce ağır yaralan Miroğlu, İdil Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bir çocuğun daha zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirmesi son yıllarda artan kazaları akıllara getirirken failler ise yargı koruması altına alındı.

Son yıllarda zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının arttığına dikkat çeken HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, bu durumun cezasızlık politikasının bir sonucu olduğunu belirtti.


İmir, “2015’ten beri yaklaşık 150’ye yakın çocuk bölge illerinde panzerlerin çarpması sonucu ya sakat kaldı ya da yaşamını yitirdi. Bunu sıradan bir durum olarak ele alamayız. Sokaklarda kontrolsüzce gezen zırhlı araçlar, yaşam alanlarını tehdit ediyor” dedi.

YARGI GÖREVİNİ YAPSIN

Yaşananların iktidarın politikalarının sahadaki yansıması olduğunun altını çizen İmir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliam niteliğindeki durumları yaşıyoruz. Bu panzerlerin bölgeden derhal çekilmesini ve yargının görevini yerine getirmesini ivedilikle talep ediyoruz. Bizim çocuklarımız kurbanlık koyun değil. Korkunç bir acı. Katledilen çocuklarımıza bir yenisi daha eklendi. Tüm örnekler birbirinin devamı. Yaşam güvencesi tehlike altında. Yargı da bunun suç ortağı.”

SESİMİZİ DUYMUYORLAR

Zırhlı aracın öldürdüğü Miraç Miroğlu’nun babası Salih Miroğlu, “Benim oğlum neden öldü?” diye sordu. Duvar’a konuşan baba Miroğlu, “Bunca çocuk neden bu şekilde öldü? Artık hiçbir çocuk ölmesin” ifadelerini kullandı.

Mahallelerde zırhlı araçların devriye gezdikleri esnada süratli olduklarını belirten baba Miroğlu, “Biz ne dersek diyelim sesimizi duymuyorlar” diyerek tepki gösterdi. MA’ya konuşan acılı anne Nazife Miroğlu ise “Ben oradaki polislere oğluma niye bunu yaptınız diye dahi soramadım. Keşke onu sorabilseydim” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin Haziran 2019 Raporuna göre; son 10 yılda en az 63 zırhlı araç çarpması olayı gerçekleşti. Bu 63 vakanın 16’sı ise çocuk. Son yıllarda artan olaylarda yalnızca son 10 yılda en az 36 yurttaş yaşamını yitirirken 85 kişi de yaralandı.

Son yıllarda pek çok çocuğun yaşamına mal olan zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerin bazıları şöyle:

7 Haziran 2016: Şırnak’ın Cizre ilçesinde 6 yaşındaki Bünyamin Bayram adlı çocuk zırhlı aracın çarpması sonucu öldü.

24 Ekim 2016: Şırnak, Cizre’de zırhlı polis aracı 5 yaşındaki Hakan Sarak’a çarptı. Polis kaçtı, Sarak kan kaybından öldü.

9 Şubat 2017: Mardin Dargeçit’te 7 yaşındaki Berfin Dilek, zırhlı polis aracın çarpması sonucu öldü.

4 Mayıs 2017: Silopi’de zırhlı polis aracının bir eve çarpması sonucu Furkan ve Muhammed Yıldırım adındaki iki kardeş hayatını kaybetti.

2 Ağustos 2017: İstanbul Okmeydanı’nda Raşid Oso (7) adlı Suriyeli çocuk zırhlı aracın çarpması sonucu öldü.

19 Ekim 2017: Felek Batur Siirt Çal Mahallesi’nde ejder tipi zırhlı aracın çarpması sonucu öldü.

23 Eylül 2019: Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyünde zırhlı aracın çarpması sonucu 22 yaşındaki Oktay Er yaşamını yitirdi.

8 Ağustos 2021: Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Sanayi Mahallesi’nde Malazgirt’te düzenlenen "Zafer Kutlamaları" adlı etkinlikten dönen aracın çarptığı 11 yaşındaki Eyüp Kırtay yaşamını yitirdi.