Bir çocuk  romanından fazlası…

ÇİLEM HÖKELEK

Yazar Serhan Kansu’nun çocuk romanı ‘Sırtımdaki Okyanus’ Elma Yayınevi etiketiyle çıktı. Felsefe eğitimi kökenli yazar Kansu’nun küçük kaplumbağanın ağzından hayata dair sorduğu sorular kitabı hem çocuklar hem de yetişkinler için değerli bir esere çeviriyor

‘Şerefine Kozmos’ adlı şiir kitabıyla edebiyat dünyasında dikkat çeken yazar Serhan Kansu, yeni kitabı ‘Sırtımdaki Okyanus’artık raflarda. Evcil hayvan dükkanından hevesle alınıp ardından terk edilen yavru bir kaplumbağanın gerçek hikayesini anlatan eserde, kaplumbağanın ağzından yazarın sorduğu sorular dikkat çekiyor. Serhan Kansu Sırtımdaki Okyanus’tan sonra yetişkinler için kaleme aldığı yeni romanının da yakında raflarda yerini alacağını söylüyor.

İnsana ve hayata dair kavramları tek tek irdeleyen yavru kaplumbağa, güdülerinin ona söyledikleri ve hayata dair öğrendikleri arasında git geller yaşıyor. Kendinden daha yaşlı bilge kaplumbağadan ‘Para’ ve ‘Özgürlük’ gibi kavramların tasvirlerini dinleyen yavru kaplumbağa, bir çocuk masumiyetiyle kendine yapraklardan para yapıp özgürlük kavramını sorguluyor.

Gerçek dünyayı hiç görmemiş cam bir akvaryumda doğan küçük kaplumbağa Gambi, yaşlı kaplumbağa Rafi’ye “Özgürlük nedir Rafi, daha büyük bir akvaryumda olmak mı?” diye bir soru soruyor ve hayata dair kavramlarla tek tek hesaplaşıyor. Gambi’nin şekerden melekler sandığı bulutlara, annelik duygusunu öğrendiği Kirpi’ye, masumiyete, sevgiye ve çok dahasına hikayede rastlayan okuyucu bambaşka bir dünyaya dalıyor. Sırtımdaki Okyanus, çocuklar ve yetişkinler için ‘Gerçek’ten esinlenilmiş, zengin ve felsefi içeriği olan bir eser olarak karşımıza çıkıyor.

Yazar Serhan Kansu yeni kitabı hakkında “Bir kitapçıya girdiğimde ilk yöneldiğim raflar çocuk hikâyelerinin olduğu raflar oluyor. Rengarenk bir dünya. Edebiyatın şekerci dükkanı sanki. Şarkı söyleyen kediler, dans eden köpekler, bulutlarda gezen martılar. Bir kediden sobanın kenarında uyumak, bir martıdan bulutlara dokunmak nasıl bir his dinlemek isterdim. Bu kitap da korkunca evim dediği kabuğuna saklanan ve o evin içine bir okyanusa dalar gibi dalan küçük kaplumbağanın hikâyesini anlatıyor.

Kansu kitaba konu olan kaplumbağa için “Bu yavru kaplumbağanın haberini aldığımda başta çok üzüldüm. Ancak yeni evinde çok iyi bakıldığını öğrenince çok mutlu oldum. Hevesle alınıp daha sonra sokağa bırakılan çok fazla hayvan oluyor. Pet Shop’lardan alınan yavru kaplumbağalar biraz büyüdükleri ya da hastalandıkları zaman ya çimlik bir alana sokağa bırakılıyor ya da bu şekilde terk ediliyor. Gambi’ye şimdi çok iyi bakıyorlar. Halen onu ziyarete giderim. O’nunla artık özel bir bağımız var. Dilerim hikayem çok fazla insana ulaşır. Dilerim hayvanlar ve insanlar edebiyatın dışında da birbirleriyle konuşmaya ve birbirlerini anlamaya çalışır” dedi.

Serhan Kansu, kısa zaman sonra yetişkinler için kaleme aldığı bir diğer romanının yayımlanacağından söz etti. Yazar, “Son rötuşlarını yeni bitirdiğim bir kitabım daha yakında gelecek. Yetişkinler için kaleme aldığım eserde insanlarla köpeklerin yerini değiştirdim. İnsanlar köpeklerin evcil hayvanı ve dünya köpeklere ait. Sert bir hikâye oldu. Oldukça sert…” dedi.

bir-cocuk-romanindan-fazlasi-378416-1.