Bir çocuk seslendi: Geççek mi anne?

Semra KARDEŞOĞLU

1 Mayıs’ın üzerinden 20 gün geçmişken Maltepe miting alanına giden yollar bir kez daha doldu. Ellerinde bayraklarla yüz binler yine Marmaray’la yola çıktı. 70 yaşlarında bir erkek yolcu, kendiliğinden konuşmaya başladı: Ben Adana Kozan’da doğdum, erkek lisesini bitirdim, İstanbul’a geldim. Mühendis oldum. Bir köy çocuğunun Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde okuyup mühendis olabildiği günlerdi. Sonra insanlar çoklaştı, binalar çoklaştı, her taraf bina oldu…

Onu dinlerken, gerçekten çocukluğumun geçtiği, en çok iki katlı bahçeli evleri yerine boy boy betonların bahçeleri kapladığı, renk renk gül, hanımeli ve leylak kokan sokakları yerine, boy boy binalarla taşlaşmış Küçükyalı’dan geçiyorduk. Süreyya Plajı Durağı’na geldiğimizde vagonda neredeyse kimse kalmadı. Şarkı ve İzmir Marşı çoktan söylenmeye başlamıştı. Bu bir CHP mitingi de olsa, toplumun farklı kesimlerinden insanlar meydana akıyordu. Basın kapısından girerken kaç gazeteci geldiğini sordum. Görevli, 450 civarında olduğunu söyledi. Basın platformundan baktığımızda ise bildiğiniz “ucu bucağı görünmeyen” bir kalabalıkla karşılaştık. Üstelik öğle saatlerinden itibaren mitingin başlayacağı alanda yerini alan topluluk halen oradaydı. Saat 18.00’i geçmesine rağmen miting alanına gelişler devam ediyordu.

Güneşe rağmen saatlerdir alanda olanların en sık attığı slogan “Hak, hukuk adalet”ti. Önce Gezi tutuklularına ardından CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza adalet duygusunu iyice zedelemiş görünüyordu.

Mitinge katılımın boyutunu gazeteciler kendi aralarında değerlendirirken Muharrem İnce mitingiyle kıyaslayanlar oldu. Ama hemen peşinden bunun bir cumhurbaşkanlığı seçimi olmadığı hatırlatıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, ekonomiden göçmen sorununa farklı alanlardaki sorunlara değindi. Mitinge gelen CHP’lilere ses verdiğimde en çok “Az kaldı” dediler. Kılıçdaroğlu’nun iktidarı eleştirdiği bölümlerde katılımcılar iktidara tepkilerini ‘yuh’ dilerek gösterdi. "İyi insan olmayı zayıflık olarak gösterenler, bir yüzükle yola çıkanlar, bugün milletin celladı haline geldi" sözleri kulaklarda yankılandı.

Seçim çok yakın gibiydi katılımcılar için. İlçe örgütlerinden gelen kadınlar, seçime var güçleriyle hazırlanmak için sabırsız görünüyordu.

En çok dile getirilen sorun yine gıda fiyatlarıydı. Özellikle kadın katılımcılar, mutfaktaki yangını aktarmak istiyordu birbirine. Bir kadın katılımcı elinde kendi hazırladığı afişle katılmıştı. Üstünde avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay için özgürlük istiyordu.

Bir başkası ise, “Yapı Kredi Bankası emeklilerine 5 yıldır bayram ikramiyeleri ödenmiyor” yazılı bir afiş taşıyordu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının bitiminde bütün bir alan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” söylendi hep bir ağızdan. Ve hemen sonrası “Güzel günler göreceğiz çocuklar…” Orta yaşı aşmış olanlardan oluşan bir grup kendi aralarına konuştu. “Artık -ceğiz olmasın be, artık görelim şu güzel günleri ölmeden…” diyordu.

Miting dağılırken, bir grup basın platformu önünde yine sloganlar atıyordu. Mitingin dağıldığı sırada bir CHP aracından Tarkan “Geççek” diye söylüyor, bir grup yolun ortasında oynuyordu…

Bir çocuk seslendi: Geççek mi anne? Anne yanıtladı: Tabi geççek…