Dersim’deki dağ keçilerinin avlanması için açılan ihale tepkilerin üzerine iptal edildi. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 9 ilde onlarca kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisinin avlanması için ihale açtığı ortaya çıktı. Bakanlık, 9 ilde 130’a yakın yaban keçisini avlattıracak

Bir değil, iki değil onlarca katliam ihalesi!

İSMAİL ARI

Kamuoyunun tepkisi Dersim’deki dağ keçilerinin avlanması için açılan ihaleyi iptal ettirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “13 Temmuz tarihinde yapılacak olan ihale iptal edilmiş olup hazırlanacak rapor sonucuna göre hareket edilecektir” denildi. Açıklamada, “Tunceli’de bilimsel metotlarla envanteri yapılan ve 13.07.2020 tarihinde 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde ihalesi yapılması hedeflenen yaban keçisi ihalesine yönelik sosyal, inanç, kaçak avcılık, yaban keçisi popülasyonu ve güvenlik açısından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanması uygun görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

Dersim’deki dağ keçilerini katlettirmek için açılan ihale iptal edilirken, Bakanlık’ın onlarca ildeki yüzlerce kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisinin avlattırılması için ihale açtığı ortaya çıktı. Bakanlığa bağlı bölge müdürlükleri, 9 ildeki toplam 140 yaban keçisi, kızıl geyik ve çengel boynuzlu dağ keçisini düzenleyeceği ihalelerle para karşılığında katlettirecek.

90 YABAN KEÇİSİ AVLATTIRILACAK

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 7’nci Bölge Müdürlüğü de görev ve yetki sınırları içerisinde yer alan Adana, Mersin, Kayseri, Hatay ve Niğde illerindeki hayvanların katledilmesi için 16 Temmuz’da ihale düzenleyecek. İhaleyle Adana, Hatay, Kayseri, Niğde’de ve Mersin illerinde toplam 90 yaban keçisi avlattırılacak. Katlettirilecek yaban keçileri için 7 bin TL ile 30 bin TL arasında muhammen bedeller belirlendi.

7 KIZIL GEYİK KATLEDİLECEK

Bakanlık, Kastamonu’da “Yedi kızıl geyiğin avlattırılması” için 22 Temmuz’da ihale düzenleyeceğini açıkladı. İhalelerin avlattırılacak her bir geyik için ayrı ayrı yapılacağı bildirildi. Avlattırılacak geyik başına da 8 bin 500 ile 11 bin 500 TL gibi muhammen bedeller belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 15’inci Bölge Müdürlüğü de kendi sorumluluk alanında bulunan 31 yaban keçisi, iki adet kızıl geyik ve iki adet çengel boynuzlu dağ keçisinin avlattırılması için yarın ihale düzenleyecek. İhale kapsamında, Malatya, Dersim, Sivas ve Maraş illerinde toplam 31 yaban keçisi, 2 kızıl geyik ve 2 çengel boynuzlu dağ keçisi avlattırılacak. Katledilecek hayvanlar için belirlenen muhammen bedel ise 11 bin TL ile 82 bin TL arasından değişiyor.

25 YABAN KEÇİSİ AVLATTIRILACAK

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Muğla Şube Müdürlüğü de Köyceğiz yaban hayatı geliştirme sahasındaki yaban keçilerinin avlattırılması için 22 Haziran’da ihale düzenledi. İhale kapsamında toplam 25 yaban keçisinin katlettirileceği belirtilerek her bir dağ keçisi için 37 bin 750 TL muhammen bedel belirlendi

İHALELERDEN VAZGEÇİLMELİ

“Biz doğayı, tüm canlıların özgürce yaşamı sürdürebileceği bir hak öznesi olarak görüyoruz” diyen CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Biz doğayı, tüm canlıların özgürce yaşamı sürdürebileceği bir hak öznesi olarak görüyoruz” dedi. CHP’li Karaca, hayvanların katledilmesi için açılan ihalelere tepki gösterdi: “Doğanın, barındırdığı tüm canlılarla birlikte bir ekosistem olarak bütünlüğünün bozulması girişimlerinin, hayvanların kontrolsüzce ve haksız yere öldürülmesinin izahı yoktur.”

İLK İHALE YARIN

13 Temmuz Pazartesi

►Sivas: 11 yaban keçisi

►Maraş: 3 yaban keçisi ve 2 kızıl geyik

► Malatya: 2 yaban keçisi

16 Temmuz Perşembe

►Mersin: 41 yaban keçisi

►Adana: 20 yaban keçisi

►Niğde: 16 yaban keçisi

►Kayseri: 7 yaban keçisi

►Hatay: 6 yaban keçisi

22 Temmuz Çarşamba:

►Kastamonu: 7 kızıl geyik

AVCILIK BİR SPOR DEĞİLDİR

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (Doğader) aktivisti ve eski Başkanı Murat Demir, konuya ilişkin BirGün’e konuştu, “Avcılık yaşadığımız yüzyılın sporu değildir” dedi. Demir şöyle devam etti: “Spor iki taraflı olan bir şeydir. Sporda bir rakip olur ama avcılıkta siz silahla gidiyorsunuz ve doğal ortamında yaşayan bir canlıyı teknolojik, dürbünlü bir silahla metrelerce uzaktan vurarak katlediyorsunuz. Bu nedenle avcılık bir spor değildir ve aslında bu bir insanlık suçudur. Sonuçta bir canlının yaşam hakkını çalıyorsunuz ve cinayet işliyorsunuz. Bursa Uludağ’da da geçtiğimiz yıllarda dağ geyiklerini avlatmak istemişlerdi ve bizler bu ihaleyi iptal ettirdik. Devlet hayvanları avlattırmak için ihaleye yapmayı bırakmalı ve canlıların doğal ortamını korumaya yönelik adımlar atmalıdır. Hayvanların doğal ortamlarının korunmasına yönelik acil eylem planları hazırlanmalıdır.”