Beko Basketbol Ligi bu haf

Beko Basketbol Ligi bu hafta sonu derbi maçlara sahne olacak. İlk derbi bugün 4. ve 5. sıraları paylaşan Galatasaray Cafe Crown ve Beşiktaş Cola Turka arasında Ahmet Cömert Spor Salonu'nda oynanacak.

Ligin ilk devresinde oynanan maçı sarı kırmızılılar deplasmanda 67-60 kazanmayı başarmıştı.Muhtemelen iki takımın play-off 'ta karşılaşacak olması bugün oynanacak olan maçın önemi artırıyor. Galatasaray bu maçı da kazanırsa playy-off'a 1-0 önde başlama avantajını yakalayacak.Beşiktaş ta bu büyük avantajı rakibine kaptırmamak için Ahmet Cömert'e kazanmak için gidiyor. Üstelik Beşiktaş bu maçla uzun zamandır süren kötü gidişe de son vermek istiyor. Çünkü son 4 haftadır oynadıkları bütün maçları kaybettiler ve büyük bir düşüş içindeler. Özellikle Efes Pilsen maçında son saniye basketi ile yenilmeleri morallerini oldukça fazla bozdu. O maçta çok iyi savunma yapıp bütün maçı önde götürdüler ancak son saniye de Jenkins'in üçlüğü ile maçı 1 sayı ile kaybederek büyük bir şok yaşadılar.

Bu yetmezmiş gibi de son maçta Darüşşafa-ka karşısında kazandıklarını düşündükleri maçı uzatmalarda kaybettiler. Bu maç, verilen ve verilmeyen kararları ile şimdiden Dünya Basketbol tarihine geçti bile. Bakalım Federasyon Beşiktaş'ın itirazını nasıl değerlendirecek. Ben geçen hafta oynanan bu tarihi maçı izleyenler arasında olma şansına eriştim. Gerçekten çok ilginç olaylarla dolu ve müthiş bir mücadele içinde geçen bir müsabaka oldu.

Maçın geneline baktığımız zaman maçı sürekli önde götüren Daçka'nın maçı hak ettiğini düşünüyorum. Ancak bakalım maçın sonucu bu olaylardan sonra Federasyon tarafından Daçka lehine tescil edilecek mi? Bu arada Beşiktaş hafta içinde en önemli oyuncusu Jamel Thomas'ın İtalya'ya transfer olması ile büyük bir güç kaybına uğramış oldu. Takım içinde önemli istatistiklere sahip bu oyuncunun gidişi derbide ibrenin Galatasaray lehine dönmesine sebep olabilir.

Bu oyuncu takımda Aubrey Reese'den sonra 14.53 sayı ortalaması ile en fazla sayı atan oyuncu idi. Ancak bazen böyle oyuncuların takımdan gitmesi diğer oyuncuları pozitif yönde etkileyebilir.

Buna en taze örnek Daçka'nın başarılı pivo-tu Marco Killingsworth'un takımdan ayrılmasından sonra takımın müthiş bir çıkışa geçmesi gösterilebilir.

Thomas'ın gidişi Beşiktaş üzerinde nasıl bir etki yapacak bunu hep bereber Galatasary maçında göreceğiz. Galatasaray Cafe Crown da geçen hafta Ankara deplasmanında uzatma sonunda Casa Ted Kolejliler'! yendi ve son haftalardaki başarılı performansı ile oldukça formda bir görüntü çiziyor. Takım giderek Murat Öz-yer'in istediği basketbolü oynamaya başladı.

Takımda en önemli oyuncu ise hiç kuşkuısuz ligin sayı kralı Gerald Fitch. Galatasaray onun iyi oynadığı maçlarda kazanmakta fazla zorlanmıyor. Hele diğer oyuncular hücumda ona yardımcı olduklarında işleri daha kolaylaşıyor. Bu göstergeler ışığında zevkli ve çekişmeli bir maç izleyeceğimiz kesin.

Yarın ise Abdi İpekçi'de nefesleri kesecek bir başka derbi oynanacak. Fenerbahçe Ülker ile Efes Pilsen play-off'larda daha avantajlı duruma geçebilmek için kozlarını paylaşacaklar, ilk maçta hatırlanacağı gibi Marcus Haislip ile Mir-sad Türkcan kavga etmiş ve ikisi 9 maç ihraç cezası almışlardı. Bu maçta herkesin gözü cezaları biten bu iki oyuncunun üzerinde olacak.

Bakalım yine boks mu yapacaklar yoksa basketbola kaldıkları yerden devam edecekler mi?