Bir Dipsiz Göl faciası da Alaplı’da yaşanacak

AYCAN KARADAĞ

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, Gümüşhane’de geçen yıl yaşanan Dipsiz Göl faciasının bir benzeri yaşanıyor. Alaplı’nın Osmanlı ve Ereğli’nin Kıyıcak Köyü arasında kalan bölgede Roj Metal ve Alaplı Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketleri tarafından ‘atık geri kazanım tesis’ adı altında cüruf ve 39 çeşit atığın eleme işlemi yapılacak tesis kurulması için çalışma başlatıldı. İki şirketin projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü’nce, projeye karşı çıkan yurttaşlar tarafından yapılan başvurulara verilen cevap yazılarında ‘su ürünleri istihsal sahası’ olarak kabul edilen alanda, cüruf eleme tesisi kurmayı planlayan şirket projeyle ilgili hazırladığı dosyada gölü ‘su birikintisi’ olarak tanımladı. Proje tanıtım dosyasında içinde balık yaşayan 2 kilometre sonra balıkçı barınağına ve devamında bölgenin en güzel plajlarına akan Kavak dere de ‘kuru’ sayıldı. Karadeniz Ereğli Çevre Platformu öncülüğünde birçok yurttaş ve bazı kuruluşlar projeye itiraz ederek dava açtı. Zonguldak Valiliği, yöre halkının tepki göstermesi üzerine Çevre Bakanlığı’ndan yeniden bir teftiş ve rapor istedi.

ZARARLARIN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK

Hukuki süreç devam ederken, gölün suyunu boşaltmak isteyen şirkete bölge halkının engel olduğunu belirten Avukat Mine Yılmaz, “Bu tesisler kurulduğu takdirde, çalışmaya başladığında doğa zarar görecek, insan ve tüm canlılar ile orman, deniz, tarım alanları geri dönülmez şekilde zarar görecek, zehirlenecek. Bizler, doğanın kar amacı uğruna katledilmesini istemiyoruz” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu tesisler çalışmaya başladığında cüruf ve 39 çeşit atık işlendikten sonra bölgede atık dağları oluşacak. Göl, Kavak dere yok edilecek. Plajlarımız kirlenecek. Bölgeyi toz bulutları kaplayacak. Atık tesislerinin faaliyetlerinin acilen durdurulmasını, bölgede çalışmasına izin verilmemesini talep ediyoruz.”