Gazete ve haber bültenlerinde artık neredeyse her gün bir ‘tutuklama’ veya ‘tahliye’ haberi var. Türkiye’de adaletin bu iki haber arasındaki kısa hikâyelerinden bazılarını derledik

‘Bir gün herkes cezaevini tadacak’ hukuku hâkim

Türkiye’de yargının siyasallaşması tartışmasının temeli bir hayli geçmişe dayanıyor. Ne var ki bu tartışmanın hiçbir dönemde bu kadar yaygın biçimde yapılmadığı ise bir gerçek. Bunu bir diğer yönüyle şöyle okumak da mümkün: Yargının bu kadar siyasallaştığı bir başka dönem yok! Yargı, artık klasik bir işleyiş döngüsü içinde: Siyasi irade hedef gösteriyor, savcılar harekete geçiyor, mahkemeler tutukluyor. Bu döngünün üzerinden çok bir zaman geçmeden sonra ise itiraz sonucu tahliye kararı çıkıyor, sonra bir başka itiraz üzerine tekrar tutuklama kararı veriliyor…

Aslında söz konusu döngü dahi tek başına yargıya olan güvenin artması için hiçbir somut nedenin olmadığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte ‘Evet’ propagandası yapan hâkimleri, ‘Hayır’cılara ‘terörist’ muamelesi yapılacağı tehdidini savuran başsavcı vekillerini eklemek ise tabloyu netleştirmek için oldukça yeterli. Siyasallaşan, bu nedenle ‘hukuka’ değil, ‘Sarayın tercihlerine’ uygun kararlar veren yargının son dönemdeki akılda kalan icraatlarını derledik:

Barbaros Şansal
Modacı Barbaros Şansal, Kıbrıs’ta, Reina katliamının ardından yaptığı paylaşımlar nedeniyle ülkeden ‘sınır dışı’ edilerek Türkiye’ye gönderildi. Uçaktan inerken yanında polisler olmasına rağmen bir grup havalimanı çalışanının fiziki saldırısına uğrayan Şansal, 3 Ocak’ta sevk edildiği mahkemece ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. Şansal, yapılan itiraz üzerine önceki gün tahliye edildi.

bir-gun-herkes-cezaevini-tadacak-hukuku-hakim-252316-1.
Dengin Ceyhan

Piyanist Dengin Ceyhan
Piyanist Dengin Ceyhan, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 14 Şubat’ta evine yapılan baskınla gözaltına alındı. İki yıl önce yaptığı bir paylaşım nedeniyle suçlanan Ceyhan, bir haftalık gözaltının ardından 21 Şubat’ta İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ceyhan, tutuklanmasından üç gün sonra ise savcılığın itirazı üzerine serbest bırakıldı.

Grup Yorum
Okmeydanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi’ne yapılan operasyonda gözaltına alınan Grup Yorum üyeleri, 23 Kasım 2016’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Grup Yorum üyeleri, 1 Mart’ta İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edildi.

İdris Baluken
HDP’ye yönelik operasyonlar kapsamında 4 Kasım 2016’da tutuklanan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 30 Ocak’ta tahliye edildi. 2,5 ay cezaevinde kaldıktan sonra sadece 18 gün özgür kalan Baluken hakkında savcılığın yaptığı itiraz üzerine 17 Şubat’ta tekrar yakalama kararı çıkarıldı. Bu sırada bir ameliyat geçiren Baluken, 21 Şubat günü hastaneden çıkarken gözaltına alındı ve tekrar tutuklandı.

Ferhat Encü
‘Al-bırak hukuku’nun belki de en ilginç örneklerinden biri HDP Milletvekili Ferhat Encü ile yaşandı. 2016’nın kasım ayında HDP’li vekillere yönelik eş zamanlı operasyonlar kapsamında tutuklanan Encü, yapılan itiraz üzerine 15 Şubat 2017’de tahliye edildi. Encü, avukatlarının itirazı üzerine cezaevinden tahliye edilmesinin üzerinden iki gün geçmişken bu kez de savcılığın tahliye kararına yaptığı itiraz üzerine tekrar tutuklandı.

Özgür Gündem tutuklamaları
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin, Özgür Gündem gazetesinde dayanışma amacıyla bir günlük genel yayın yönetmenliği yaptığı için açılan soruşturmada 20 Haziran 2016’da tutuklandı. Fincancı ve Önderoğlu 30 Haziran 2016’da, Nesin ise 1 Temmuz 2016’da tahliye edildi. Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturma kapsamında yazar Aslı Erdoğan 19 Temmuz’da, dilbilimci Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklandı. İki isim 4,5 aylık tutukluluk sürecinin ardından çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildi.